kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöld költségvetés — vágyálom?

A költségvetési törvény előkészítésében részt venni minden olyan érdekképviseletnek igénye, sőt kötelessége, amely olyan területen fejti ki tevékenységét, amely terület döntően a költségvetésből "táplálkozik". Ezért semmiképp nem tekintem vágyálomnak az alternatív zöld költségvetést, hiszen a koncepcionális kérdésekben mutat fel alternatívát a kormányzati elképzelésekkel szemben. Azt sem mondanám, hogy szereptévesztésben vannak ennek előkészítői, mivel az érdekképviseleteknek nem az a feladatuk, hogy egy új normaszöveggel álljanak elő. Sokkal inkább az, hogy rámutassanak az általuk képviselt terület segítségével a gyakorlatból származó tapasztalatokra. Ezért aztán senki sem sértődhet meg, ha ezek az észrevételek kritikus hangvételűek, de arra is ügyelnünk kell, hogy az alternatív javaslatok valóban alternatív megoldásokat jelentsenek. Értelemszerűen egy ilyen véleménycsomag nem foglalkozhat a költségvetés teljes terjedelmével, minden fejezetével — nem is feladata —, de foglalkoznia kell az átfogó kérdésekkel és a már említett alternatív megoldásokkal. Ezt teszi a Levegő Munkacsoport és a KKDSZ által megfogalmazott alternatív zöld költségvetés tanulmány, és ezért minden tisztelet az elkészítőinek.
Hogyan viszonyulnak az önkormányzatok és azok érdekképviseletei ehhez az elképzeléscsomaghoz?
Mindenekelőtt támogatni tudják a foglalkoztatás növelését elősegítő elképzeléseket, hiszen a településeken, térségekben ennek megoldása az önkormányzatok válláról venne le terheket, például a szociális kiadások, támogatások csökkenésével, ugyanakkor a helyben maradó szja-bevételek többletforrást jelenthetnek. Támogatandó az újraelosztás kedvezőbbé tétele is, mivel az önkormányzati részesedés a GDP-ből tovább csökken. A feketegazdaság visszaszorításában, a környezetvédelem erősítésében és a humán szféra támogatásában — és nem "elpiacosításában" — szintén szövetségesek lehetünk.
Le kell azonban számolnunk illúzióinkkal is. Nem gondolhatjuk, hogy ezek az elképzelések rövid távon, mondjuk már az 1998. évi költségvetésben beépülhetnek. Ezért aztán szövetségeseket kell találni. Ilyen szövetséget ajánlanak az önkormányzati érdekszövetségek a már említett néhány kérdésben. Ugyanakkor támogatást kérnek az önkormányzati törekvések megvalósulásáért azon szervezetektől, amelyek képviselettel rendelkeznek az Érdekegyeztető Tanácsban.
Tapasztalatom szerint az alternatív elképzeléseket már a költségvetés tervezési fázisának legelején az előkészítőkkel egyeztetni kell, mert később megmerevednek az erővonalak. S talán a legfontosabb, hogy a kiváló, tudós gondolatok mellé politikai támogatottságot is kell szerezni. Erről szól a demokrácia története...
Dr. Dombóvári Ottó
a Megyei Önkormányzatok
Országos Szövetségének titkáraJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.