kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Utak

— nem csupán azért épülnek, hogy azokon minél rövidebb idő alatt minél több jármű száguldhasson át,
— nem azért épültek, hogy széttagoljanak egymástól addig összetartozó közösségeket, szétválasztva az utca más-más oldalán lakókat, netán vetélytárssá vagy egymás ellenségévé formálva ugyanazon városrész más-más utcáiban lakó családokat, polgárokat,
— ösvények, majd utak valamikor elsősorban gyalogosok közlekedését könnyítendő épültek és nem azért, hogy végül csupán szűk rezervátumokba, zebrasávokba vagy föld alá, átjáróalagutakba kényszerítsék a lábukat gyaloglásra is használó, divatjamúlt, városi "indiánokat". Mellesleg ezek a rezervátumok, a zebrák, a felszíni közlekedés legveszélyesebb pontjai. Ott kapcsolnak ugyanis teljes sebességre az autósok vagy már zöldre váltó, vagy még piros jelzést mutató lámpák fénye mellett, könnyedén elgázolva óvatlan gyalogosokat (a kipufogógázok torokkaparó füstje is éppen e pontokon a legelviselhetetlenebb!),
— egy út, amely kiépült, egy híd, amely megépült, midig az összekapcsolás, és sohasem a széttagolás szándékát hordozta,
— nem is csupán a fürgék számára, de a lassúbb, óvatosabb léptű öregek és a még óvatlanabb, épp ezért védtelenebb, veszélyeztetettebb gyermekek használatára is épült valamennyi utca. Vagy mégsem?
— az utca nemcsak az épek, mozgásukban, közlekedésükben nem korlátozott polgárok, hanem a sérült, látásukat vesztett vagy mozgáskorlátozott emberek szabad helyválasztását, mozgáslehetőségét biztosító terep kellene hogy legyen. Ma még nem az! Úgy élünk, csukott szemmel, homokba dugott fejjel, mintha ők nem is léteznének vagy mintha nekik eleve joguk sem lenne az emberi élethez!
— az utca használatára jogosultak a kerékpáron utazók is, igaz, hogy épségüket nem sok útvonal biztosítja,
— és akkor még nem is szóltunk az út mentén élő polgárok jogáról. Nyugalmukhoz, alkotmányunkban is biztosított (vagy csupán szavakban biztosított?!) egészséges környezethez való jogukról. Pedig az utak az ő adógarasaikból is épültek, vagy épp ellenkezőleg, idő előtt elhasználódtak.
Eredetileg minderre szolgálnak az utak! Mindenekelőtt arra, hogy összekössenek, és ne széttagoljanak, hogy összekapcsoljanak, ne szembeállítsanak, hogy közösségeket formáljanak és megtartsanak, ne pedig menekülésre, elvándorlásra késztessék a családokat! Ezért harcolunk, ezért emelünk szót. Azt akarjuk, hogy útjaink visszanyerjék eredeti funkciójukat.
Lély Angéla
(Kelenföldi Lakótelep Környezetvédő Csoportja)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.