kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport október 3-i és 17-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Lukács András tájékoztatást adott arról, hogy a budaörsi Auchan bevásárlóközpont ellen folytatott egyik perben — amelyben a helyi lakosokkal együtt az építési határozat hatályon kívül helyezését kérjük — a Pest Megyei Bíróság szeptember 24-én tartott tárgyalásán nem hozott ítéletet, hanem további írásbeli kiegészítő tájékoztatást kért. A Levegő Munkacsoportnak az a sejtése, hogy az elsőfokú ítéletben törvénysértőnek talált beruházásnak nem kívánt a bíróság nyíltan szabad utat adni, de nem vállalta fel azt sem, hogy leállítsa a már folyamatban lévő több milliárdos építkezést. A Pest Megyei Bíróság a következő tárgyalást december 3-ára tűzte ki, ahol már nyugodtan megerősítheti a törvénysértés tényét, hiszen az építkezést akkor már nem lehet leállítani, mert erre az időpontra már gyakorlatilag elkészül a bevásárlóközpont. Az Auchan pedig nyilvánvalóan fennmaradási engedélyt fog kérni, a lakók és a Levegő Munkacsoport pedig majd még évekig folytathatják a pereskedést, ha meg nem unják.... Az bevásárlóközpont ellen folytatott másik perünknek — amelyben kértük, hogy az Auchant tiltsák el a veszélyeztető magatartástól — a tárgyalása október 1-jén lett volna, de ezt tárgyalás nélkül elhalasztották, mivel bombariadó volt a bíróság épületében... Időközben az Auchan magyarországi igazgatója megkereste a Levegő Munkacsoport képviselőit, és azt igyekezett bizonyítani, hogy a bevásárlóközpont megépültével javul Budaörs környezeti állapota! Ülésünkön úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban semmiféle tárgyalásba nem bocsátkozunk az Auchannal, amíg nem tartja tiszteletben a hatályos magyar törvényeket és nem tesz eleget a bíróság végzésének.
Joó Ferenc, a Magyar Közlekedési Klub országos titkára az alábbi témákról számolt be: (1) Részt vett a Vasutas Települések Szövetségének idei közgyűlésén, és úgy véli, hogy a VTSZ-szel a folytatott együttműködésünk igen hasznos. (2) Szakértőink vizsgálják, milyen jogszabály-módosítások szükségesek a vasúti mellékvonalak nagyobb önállóságának megteremtése érdekében. (3) Dolgozunk egy újabb tanulmányon az elővárosi vasutakkal kapcsolatban, és vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a témáról minél szélesebb körben tájékoztassuk a döntéshozókat és a közvéleményt. (4) Felvettük a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Szövetség előkészítő irodájának új vezetőjével, Kéthelyi Józseffel, és igyekszünk együttműködni a BKSZ mielőbbi megvalósítása érdekében. (5) A közlekedési tárca felkért bennünket, hogy vegyünk részt az Útalapbizottságban.
A Levegő Munkacsoport örömmel fogadta a BKV konkrét terveit a tömegközlekedési járművek forgalmi előnyben részesítéséről , de kifogásolta, hogy azok megvalósítása csigalassúsággal halad, és hogy ezekről a tervekről nem tájékoztatják az érintett lakosságot. Ezért szorgalmazza a munkák felgyorsítását és minél több vonalra történő kiterjesztését.
Egyre több lakossági csoport fordul a Levegő Munkacsoporthoz segítségért amiatt, mert egyes kerületi önkormányzatok és lelkiismeretlen vállalkozók zöldterületek elpusztításával és a közelben lakók egészségének veszélyeztetésével kívánnak üzemanyagtöltő állomásokat létesíteni. Ülésünkön a VIII. kerületi Golgota tér, a XI. kerületi Gazdagrét, a XIII. kerületi Angyalföld, a XV. kerületi Géza fejedelem tér és a XVIII. kerületi "Alacska háromszög" lakói és civil szervezetei ismertették ilyen jellegű gondjaikat. A Levegő Munkacsoport minden esetben felvállalta, hogy a gyakorlatban is támogatja a helyi lakosok tiltakozásait.
Dr. Mészáros Péter, a nagytétényi Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a különböző befektetői csoportok nagy nyomást gyakorolnak a fővárosi és a kerületi önkormányzatra annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a Tétényi-fennsík beépítését. Az egyesület már több éve szorgalmazza a terület védetté nyilvánítását, de az országos védelem alá helyezést a környezetvédelmi tárca elutasította, a helyi védelem biztosításáról pedig a Fővárosi Önkormányzat halogató magatartása miatt nem került eddig sor. Attól félnek, hogy a páratlan természeti értékkel rendelkező terület, amely kiemelkedően jelentős részét képezi a főváros körüli — egyre fogyatkozó — zöld gyűrűnek, a hatalmas és szűk látókörű gazdasági és politikai érdekcsoportok áldozatává válik.
Kerekes Éva, a Corvin téri Lakossági Csoport képviseletében elmondta: az I. kerületi önkormányzat alpolgármestere egy olyan nyilatkozatot kívánt aláíratni a mélygarázs ellen nyilatkozó lakókkal, mely szerint nekik kellene kifizetniük a környezetvédelmi és egyéb szakértői vizsgálatok költségeit, amennyiben azok kimutatják, hogy a mélygarázs megépítésével nem keletkeznek komoly környezeti károk. Álláspontunk szerint ezeket a vizsgálatokat az önkormányzatnak a lakók tiltakozásától függetlenül is el kell végeztetnie.
(Az ülések jegyzőkönyvei a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők. A jegyzőkönyvet Békássy Csaba vezeti.)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.