kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olvasóink írták

Három-négy éve már annak, hogy elképesztő állapotok uralkodnak környezetvédelmileg a Bem rakparton és a környező területeken. A Bem rakpart mindkét oldalán először szép gesztenyefák, majd hársfák voltak. Mára a fák ágait rémesen lenyírták, megkopaszították. Ha véletlenül beültetnek egy-két fát, például a 19. villamos végállomása körül, azt nem öntözik, hogy megmaradjon. Ott éktelenkednek kiszáradva, de már senki sem törődik velük, és másikat sem sietnek a helyükre ültetni. A 19. villamos végállomásától pedig egy darabon teljesen kopasz a Dunapart. Úgyszintén a Bem rakpart lakóházak felőli oldalán. A Viktória Hotel miatt ezen a szakaszon nagyrészt kiirtották a gesztenyefákat. Úgyszintén a Jégverem út—Franciaintézet közötti részen, a Szilágyi Dezső tér szélén, és továbbmenve a Batthyányi tér felé. Senkinek nem jut eszébe, hogy a sok légszennyezés ellensúlyozására fákat kellene ültetni, mert azok oxigént termelnek.
A Dunaparti sétányon alig vannak padok. Addig, amíg stabilan a földbe betonozott padok voltak háttámlával és ülőkével, nem vitték el őket. Most alig lehet a sétányon leülni. Miután legnagyobb divat a kerékpározás, valakik teljesen helytelenül a sétányra jelölték ki a kerékpárutat. Azóta nem lehet itt nyugodtan sétálni, mert a biciklisek őrültek módján száguldoznak az ott gyerekekkel, öreg szülővel, kutyával stb. sétálók között, ami balesetveszélyes. Ha annyira divat lett a biciklizés, akkor miért nem az alsó rakparti részen, a kőpárkány mellett építik ki azt a kis járdaszélt, hogy ott száguldozzanak a kerékpárosok? Ilyen nincs a világon, hogy a gyalogos sétányon legyen a kerékpárút is.
Sok a szemét, a kutyapiszok és a hajléktalanok által telerondított rész mindenütt. Addig, amíg a gazdákat nem kényszerítik az ürülék összeszedésére a parkokban, járdákon, nem lesz változás.
A Batthyány téren a parkban lefekszenek a fűre, kilószám etetik a galambokat. Ezek a haszontalan állatok is tönkretesznek épületeket, tereket az ürülékükkel. Jó lenne a párosodásukat, szaporodásukat fogamzásgátlóval szabályozni, mert túlszaporodtak a városban a hasznos madarakkal szemben.
Mikor fogják a "Madarak és fák napját" ünnepelni, hogy fákat ültessenek, és télen etessék a cinkéket és egyéb hasznos madarakat?
Izraelben, ahol nem túl sűrűn esik az eső, az ott lévők szép fákat ültetnek a városokban, és nem irtják azokat, mint nálunk!
Hol van a "Főpolgármesteri Hivatal" állítólagos rendelkezése, miszerint aki kivág egy fát azt 50—100 000 Ft pénzbírsággal lehet sújtani? Ugyanakkor pedig a Bem rakpart az ő területük, ahol pusztulnak a fák?
Fehér Katalin
***
Kedves Olvasónk!
Bizony, fővárosunkban igen nagy gondot jelent a fák meggondolatlan kivágása, nem megfelelő pótlása, a facsemeték elhanyagolása. A zöldterületeink egyre fogynak, pedig itt városunk lakhatósága a tét. Az olyan helyekre pedig, mint a Bem rakpart, idegenforgalmi szempontból is érdemes lenne odafigyelni.
Arra viszont felhívnám szíves figyelmét, hogy miközben sokszor asztalra kell csapnunk, hogy figyelembe vegyenek minket, nekünk is mindig tisztelettel kell lennünk másokra. Nem kell szakembernek lennünk, hogy fel tudjuk mérni, azért vezették a sétányra a kerékpáros forgalmat, mert sem az alsó rakparton, sem a Fő utcában nem férne el egy kerékpársáv. Én egyébként azt tapasztalom, hogy — mivel nincs nagy forgalom — a gyalogosok és a kerékpárosok jól megférnek együtt a sétányon. Nyilván vannak olyan kerékpárosok is, akik szeretnek száguldozni és szlalomozni a gyalogosok között — esetleg egyszerűen sietnek —, de nem felejthetjük el, hogy aki autó helyett kerékpárra száll, az óvja környezetét.
A városi galambok — a kutyákhoz hasonlóan — sok gondot jelentenek. Viszont nagyon fontos, hogy mindig emberséges megoldást találjunk az ilyen problémák feloldására. Ezt nyilván ön is így gondolja, ezért említette a fogamzásgátlót a galambok esetében. A "haszontalan" szó viszont elgondolkodtató. Vajon aszerint kell értékelnünk az állatokat, hogy nekünk hajtanak-e hasznot? Nincs-e alanyi joguk az élethez? Én úgy gondolom, hogy van. (Az embereket talán aszerint osztályozzák, hogy hasznosak, vagy haszontalanok? Ne feledjük, a Föld eltartóképességéhez képest mi vagyunk a leginkább túlszaporodott faj! Milyen jogon ítélkezünk hát más élőlények fölött???)
Tisztelettel:

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.