kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban a Levegő Munkacsoport október 31-i és november 14-i ülésének eseményeit foglaljuk össze.
Megvitattuk a Budapesti Városrendezési Keretszabályozás (azaz az új általános rendezési terv) tervezetét. Véleményünk szerint az anyag számos olyan elemet tartalmaz, amely előmozdítja a főváros környezeti állapotának javulását, azonban olyan előírások is találhatók benne, amelyek ezzel ellentétes irányban hatnak. A BVKSZ megfogalmazásai laikusok számára nehezen követhetőek, ezért javasoljuk olyan átdolgozását, hogy az nemcsak egy szűk szakértői réteg, de az érdeklődők széles köre számára is érthetővé váljon. Egyetértünk a BVKSZ azon törekvésével, hogy a fővárost átfogóan, egy egységként kezelje. Nem tartjuk elfogadhatónak a kerületi polgármesterek ezzel ellentétes törekvéseit, amelyek irányíthatatlanná tennék a várost és zűrzavart okoznának a fejlesztések terén.
Lukács András elmondta, hogy levelet kapott az Auchannal perben álló budaörsi lakosoktól, amely a következőket tartalmazza: "Kedves András! Ezúton szeretnénk tájékoztatni benneteket, hogy az Auchan építési engedélyével kapcsolatos 20.K.15008/97. sz. perből és a Kf.25.294/97. sz. környezeti veszélyeztetési perben támasztott igényünk a mai nappal visszavontuk. Az a meggyőződésünk alakult ki már a korábbiak során — és ezt a véleményünket az építkezés előrehaladása és a perben szeptemberben meghallgatott tárgyalás csak tovább erősítette —, hogy az Auchannal kapcsolatos pereskedés haszontalan és reménytelen. Baráti üdvözlettel, (14 aláírás)." A Levegő Munkacsoport megértéssel fogadta a lakók bejelentését, akiknek az eddigi pereskedés sok idejét és energiáját emésztette fel, és akik azt látták, hogy a februárban hozott elsőfokú, majd az azt megerősítő másodfokú bírósági végzés ellenére változatlanul folyik a házaik előtt a hatalmas építkezés. Mivel a bevásárlóközpont már gyakorlatilag elkészült, elvesztve reményüket és hitüket a magyar jogrendszerben, feladták a kilátástalannak tűnő küzdelmet. A Levegő Munkacsoport azonban úgy döntött, hogy folytatja a pereket, és most már nemcsak a bevásárlóközpont káros környezeti hatásai miatt. Határozottan fel kell ugyanis venni a harcot az ellen az egyre terjedő gyakorlat ellen, hogy kisebb és nagyobb cégek egyaránt semmibe veszik a törvényeket, s jogellenes tevékenységük eredményét utólag a hosszas perekkel való időhúzással, sőt a jogszabályok megváltoztatásával (ld. reklámtörvény!) igyekszenek véglegesen megtartani.
XII. kerületi lakosok elmondták, hogy a Széna tér tervezett beépítése ellen, a téren lévő emlékhely és fák megóvásáért tíz helyi civil szervezet fogott össze. Úgy határoztunk, hogy minden lehetséges segítséget megadunk küzdelmükhöz.
J. Halász Judit beszámolt arról, hogy a XVIII. kerületi képviselőtestület a helyi lakosság és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére jóváhagyta egy üzemanyagtöltő állomás létesítésének tervét az Alácska utcában. A lakosok pert kívánnak indítani az önkormányzat ellen, amihez a Levegő Munkacsoport támogatást nyújt.
Rosta Csilla, az Árpád-hídi Lakástulajdonosok Baráti Társasága (BATÁR) nevében beszámolt arról a lakossági fórumról, amelyen a pesti hídfő beépítésének terveit vitatták meg. A zsúfolásig telt teremben a lakosság részéről minden felszólaló határozottan elutasította a növényzet pusztítását és a gépjármű-forgalmat növelő terveket. Egyúttal elismeréssel fogadták a Levegő Munkacsoport szakértőinek hozzászólásait. A kerületi képviselőtestület jelen lévő tagjai közül többen megígérték, hogy szavazáskor támogatják majd a lakosság képviselőit. Sajnos Dorogi Gabriella alpolgármester továbbra is a környezetpusztító terv megvalósítását szorgalmazta.
Joó Ferenc, a Magyar Közlekedési Klub országos titkára az alábbi témákról számolt be: (1) Részt vett Lyonban a környezetvédő szervezetek nemzetközi konferenciáján, amelynek fő témája a forgalomcsillapítás volt. (2) Párizsban Jack Shorttal, a Közlekedési Miniszterek Európai Konferenciájának főtitkárával és a Nemzetközi Vasúti Társaság (UIC) képviselőivel tárgyalt. Mindkét helyen elmondták, hogy támogatják a Magyar Közlekedési Klub törekvéseit egy környezetbarátabb közlekedési rendszer megteremtésére. (3) Budapesten megszerveztük az ECO TENDENCEE, a közlekedéssel foglalkozó közép- és kelet-európai környezetvédő szervezetek képviselőinek két napos találkozóját, amelyen részt vett Matthias Zimmermann, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) elnöke és Walter Hook, a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP) igazgatója is. (4) Részt vett és a környezetvédő szervezetek megbízásából felszólalt Bécsben a közép- és kelet-európai országok közlekedéspolitikájával foglalkozó ENSZ EGB konferencián.
(Az ülések jegyzőkönyvei — amelyeket Békássy Csaba vezet — a Levegő Munkacsoport és a Budapesti Városvédő Egyesület irodájában megtekinthetők.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.