kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Solymári siker

A Lélegzetben már többször írtunk a solymári téglagyár ügyéről, ahol a Levegő Munkacsoport is komoly segítséget nyújtott a lakosságnak a légszennyezés felszámolása érdekében. Úgy tűnt, patthelyzet alakult ki. Ebből az állapotból tulajdonosváltás mozdította ki az ügyet.
Az új tulajdonos a problémamegoldás, azaz a bűz- és károsanyag-kibocsátás felszámolása jegyében járt el. Elment a polgármesterhez, felvette a kapcsolatot a lakosság képviselőivel, kellően tájékozódott, meghallgatta és orvoslásra méltónak ítélte a lakosság panaszát, szakembereket és műszercsoportokat hozatott Bécsből, és olyan megállapításokat tett eddigi mérései alapján, hogy itt a téglákat kétszer annyi gázzal égették, mint a Wienerberger bármelyik magyarországi gyárában.
Az új tulajdonos leállíttatta az agyagbányát, mert a vetődéses, forrásokkal teli, leművelt bányatelket további működésre alkalmatlannak ítélte. Azonnal leállíttatta a lakosság által kifogásolt polisztirol bedolgozását, mi több, lebontatta a sztirolhabosító berendezést, és az üzemrész helyén a fűrészpor zárt téri adagolását fogja biztosítani. (A szabadban tárolt fűrészporban a csapadék következtében egy erős szagú vegyület, acet-aldehid keletkezett.) A még habosítatlan polisztirolt rövid úton értékesítette, s a néhány zsák megmaradt habosítottat is elszállíttatta. A papíriszap bedolgozását sem kívánja folytatni, a vasúti rámpán tárolt több tonna papíriszapot az előző tulajdonosnak el kell szállíttatnia. A papíriszap feldolgozása ugyanis fenoltartalma miatt az egyik legrákkeltőbb anyag kibocsátását eredményezheti.
Vizsgálódásai során olyan megállapításra is jutott az új műszaki gárda, hogy az elhasznált gázhoz igen kevés levegőt használtak, ezért lehetett érezni a környéken a rosszul elégett gáz szagát.
November 25-ére a téglagyár és a Solymári Környezetvédők Egyesülete közösen rendezett lakossági fórumot. A kora délutáni időpont ellenére szép számmal érkeztek érdeklődők. A rendezvényen megjelent Schwarzmüller úr, a gyár ügyvezető igazgatója is. A résztvevők megtekintették a gyártási folyamatot. Valamennyi jelenlevő azzal a meggyőződéssel távozott, hogy a probléma hamarosan megoldódik, annál is inkább, mivel az új műszaki gárdának sikerült beszabályoznia a gázégőket.
A lakott területet elkerülő teherforgalomról is tárgyalások kezdődtek a Polgármesteri Hivatallal. Az új tulajdonos ígéri, hogy havonta tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről.
Solymári Környezetvédők Egyesülete
Tiszta Levegőért MozgalomJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.