kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Légszennyezés világszerte

Nagy-Britannia: Szívrohamok a kipufogógázok miatt
Augusztus 5-én számos angliai újságban, a rádióban és a televízióban is ismertették azt a tanulmányt, amely a levegőszennyezés szerepét vizsgálta a szívrohamok előfordulásánál. A tanulmány az Occupational and Environmental Medicine (Foglalkozási és Környezeti Orvostudomány) című folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint Nagy-Britanniában évente hatezer szívrohamot okoz a légszennyezés, amely főleg a közúti közlekedésből származik. Ez azt jelenti, hogy minden évben háromezer ember hal meg így, mivel a szívrohamok fele halálos. A londoni Szent György Klinika kutatói megvizsgálták a keringési problémákkal naponta felvett betegek számát és öt fontos légszennyező anyag (a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid, az ózon és a szálló por) napi mennyiségét 1987 és 1994 között, és úgy találták, hogy — az ózont kivéve — szoros kapcsolat van az említett káros anyagok napi mennyisége és a következő nap felvett betegek száma között az októbertől márciusig terjedő időszakban.
(Air Mail — EEB)
Határérték-szigorítások Amerikában

Bill Clinton jelentős mértékben megszigorítja az ózon és a szálló por határértékeit. Az amerikai elnök annak ellenére hagyta jóvá az új rendeletet, hogy még nagy viták folynak annak költségeiről. Az új szabványokat az elkövetkezendő 10 év alatt kell bevezetni. Az ipari érdekcsoportok erős nyomást gyakoroltak a politikusokra, akik azonban ennek ellenére csak kis mértékben módosították a Környezetvédelmi Minisztérium (EPA) által javasolt új határértékeket. A szabványok szigorítását elsősorban azzal indokolták, hogy szükség van rájuk a gyermekek egészségének megóvása érdekében. Az új 8 órás ózonszabvány 80 ppb (160 mikrogramm/köbméter). A szálló pornál új szabványként bevezették a PM2,5-re (a 2,5 mikrométernél kisebb részecskékre) a 65 mikrogramm/köbméter határértéket napi átlagként (az EPA eredeti javaslata 50 mikrogramm/köbméter volt), és 15 mikrogram/köbmétert éves átlagként. Amerikai környezetvédő szervezetek örömmel üdvözölték az új szabványokat.
(The New York Times)
A legkisebb porszemcsék a legártalmasabbak?
Minél kisebbek a porszemcsék, annál nagyobb hatással vannak az emberi szervezetre. Nemrégiben megjelent tanulmányok úgy találták, hogy a a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű por (PM2,5) ártalmasabb az egészségre, mint a 10 mikron átmérőjű (PMl0).
Egy új német tanulmány azonban kimutatta, hogy még ennél is alkalmasabb mutató lehet az 0,1 mikron, illetve az annál kisebb, ún. ultrafinom porszemcsék száma. Ez az anyag a levegőben ugyan csak 1%-át teszi ki az összes PM2,5 tömegének, de a számuk aránya 73%. A Ludwig Maximilians Egyetem kutatói szerint "az ultrafinom részecskék, 5 napos átlagos koncentrációjukat tekintve, vannak a legszorosabb összefüggésben az egészségkárosodással". Ez a megállapítás újabb kétségeket vet fel arra vonatkozóan, hogy valóban a PM10 és PM2,5 mérése a legmegfelelőbb az egészségi kockázatok megállapításához.
(Air Health Strategy)
EU-program a légszennyezés miatti betegségek ellen
Az Európai Unió Bizottsága javaslatot tett egy 5 éves akcióprogram beindítására. A program, melynek célja azoknak a betegségeknek a megelőzése lenne, amelyeket a környezeti szennyeződések váltanak ki, illetve erősítenek fel. Napjaink Európájában már a lakosság egyharmada (!) szenved valamilyen allergiás betegségben, sőt egy nemrég megjelent tanulmány szerint ez az arány a lakosság felét is kiteheti. A bizottság programjavaslata három összetevőből áll: 1. a szennyezőanyagok mennyiségének csökkentése a keletkezési helyükön; 2. a szennyezőanyagokkal való érintkezés csökkentése; 3. a szennyezőanyagoknak kitett emberekre való káros hatások mérséklése.
(EU-sajtóközlemény)
A teherautók kipufogógázai csecsemőhalált okoznak
A legújabb kutatások szerint szoros kapcsolat van a csecsemők halálának egy bizonyos fajtája és azok között az igen apró részecskék között, amelyek a dízeljárművek kipufogógázával kerülnek a levegőbe. Angliában hetente 10 csecsemő pusztul el emiatt az úgynevezett "hirtelen csecsemőhalál" miatt. A láthatatlan koromrészecskék ugyanis lerakódhatnak a tüdőben, és vérrögöket okozhatnak.
A londoni székhelyű Csecsemőhalálozás-kutatási Alapítvány szóvivője rendkívül fontosnak tartja az eredményeket jelentékenynek tartja, és további kutatásokat sürget. Szerinte az újabb vizsgálatok alátámasztják a régebbi kutatások eredményeit, melyek szerint a légszennyezés kapcsolatban áll a csecsemők körében fellépő különféle légzési problémákkal, és összecsengenek azokkal a vizsgálatokkal, amelyek kapcsolatot találtak a környezeti dohányfüst és a hiretelen csecsemőhalál között.
A kutatásokat az amerikai Környezetvédelmi Minisztérium (EPA) tudósai végezték el, és az eredményeket az Environmental Health Perspective (a Környezeti Egészségügyi Perspektívák) című folyóiratban közölték. A kutatók négymillió, 1989 és 1991 között született csecsemőt vizsgáltak meg 86 amerikai városban, köztük Chicagóban, Clevelandben, St. Louisban, Las Vegasban és Detroitban, és azt találták, hogy "10 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány azon csecsemők körében, akik nagy korom- és porszennyezettségű területeken születtek".
A kutatás során figyelembe vették és kiszűrték mindazokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatták az eredményeket (a családok szociális és gazdasági helyzete, dohányzási szokásai és koraszülés stb.).
A kutatók szerint folytatni kell a vizsgálatokat, de az már most is megállapítható, hogy az Egyesült Államokban javítani kell a levegő minőségét annak érdekében, hogy a csecsemők és a kisgyermekek számára optimális egészségi körülményeket lehessen biztosítani.
Anthony Seaton, a skóciai Aberdeen Egyetem kutatója, aki egyúttal a kormány egészségügyi tanácsadója, nemrég a The Lancet című orvosi folyóiratban hívta fel a figyelmet arra, hogy a parányi méretű kipufogógáz-szemcsék mélyen behatolhatnak a tüdőbe, és ott fertőzésekhez hasonló folyamatokat indíthatnak el. A tüdőn keresztül áramló vér besűrűsödik, vérrögöket és elzáródásokat okozva. Állításait megerősítették azok az állatkísérletek is, amelyeket nemrég végeztek állatokon németországi laboratóriumokban.
(The Times)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.