kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Miért pont a sebesség?

Jobb gyorsabban? Gazdagabbá teszi életünket a nagyobb sebesség? Erre a fajta kérdésre nincs egyértelmű válasz, de érdemes elgondolkodni azon, hogy az időspóroló masinák növekvő száma ellenére miért élünk nagyobb nyomás alatt, mint valaha?
Az autó egy idevágó eset. Tanulmányok sokasága mutatja, hogy az autósok nem töltenek kevesebb időt közlekedéssel, mint a nem-autósok. Nem is utaznak gyakrabban — alig többször hagyják el otthonukat, mint a nem-autósok. Mi történt az idővel, amit az autó megspórolt? Átalakult térré. Az autósok távolabbra utaznak. A helyek térbeli eloszlása változik. Az emberek továbbra is járnak iskolába, munkába, moziba, de messzebbre utaznak ennek érdekében. Az átlag német 15 ezer km-t utazik egy évben, ezzel szemben 1950-ben csak 2000 km-t utazott. A megmentett órákat felemészti a növekvő távolság, a növekvő teljesítmény, a több elfoglaltság, a több tevékenység. Egy idő után ez újabb időspórolásra késztet, újrakezdve a kört. Az időnyerés átfordul minden növekedésébe; a gyorsaság a legbiztosabb út a következő dugóhoz.
Részlet Wolfgang Sachs írásából
(Balaton Bulletin — Bocs Fordítószolgálat)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.