kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Indonéziai erdőtüzek

Műholdfelvételek szerint jóval több mint 600 ezer hektár erdő és bozótos pusztult már el Borneó és Szumátra szigetén, ebből 40-60 ezer hektár természetvédelem alatt álló terület. Indonézia kormánya azzal védekezik, hogy természeti csaapásról van szó, amelyet senki sem tudott volna megakadályozni.
A tartós szárazság valóban hozzájárult ahhoz, hogy a lángok akadálytalanul terjedjenek. Mégsem lehet természeti katasztrófáról beszélni, hiszen a háttérben emberi okok állnak: a nagy faipari vállalkozások és az ültetvények minden évben hatalmas területeket borítanak lángba pl. azért, hogy előkészítsék a talajt a facsemeték számára: a nemes fák, a pálmaolaj, a kaucsuk és a kakaó jelentős bevételi források.
Ahol az őserdő még háborítatlan, ott a fák boltozata vastag takaróként védi a nedvességet. De mihelyt a favágók tisztásokat vágnak, a nap kiszárítja az aljnövényzetet, amely aztán könnyen lángra kap. Harminc éve még 80%-ban borította őserdő Indonéziát, ma ez az arány 55%.
A faipari és ültetvény vállalkozások közül sok igen szoros kapcsolatban áll a kormánnyal. Nem törődnek az erdők védelmével: büntetlenül gyújtanak föl hatalmas területeket, hogy az országot gyorsan és olcsón letarolják. Ahelyett, hogy a kiirtott területeket újraerdősítenék, inkább megvesztegetik a hatóságokat. Ki merészelné bíróság elé citálni a nagyhatalmú vállalkozókat?
(Junge Kirche —Bocs Fordítószolgálat)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.