kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Pusztulnak Venezuela erdői

A FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint Venezuelában csak az utolsó 5 évben több mint 2,5 millió hektár erdő pusztult el; 1 hektár minden percben.
A kormány érzéketlen hozzáállása mellett az ország erdőinek pusztítása riasztó méretekben folytatódik. Az ENSZ szerint Venezuela beállította az utolsó 15 évben az egyik legmagasabb pusztítási arányszámot a latin-amerikai erdőkben.
A 70-es évek alatt Venezuela erdőiből évente 245 ezer hektárt vágtak ki. A 80-as években a pusztítás drámai módon fokozódott, az átlag elérte az évi 600 ezer hektárt. Így ebben a tíz évben elpusztult az országban 6 millió hektár erdő, ami nagyobb, mint Costa Rica területe.
Az erdőirtás mértéke Venezuelában ez alatt a tíz év alatt évi 1,2%-kal nőtt, ez kétszerese Brazíliáénak, és háromszor nagyobb Peruénál (FAO, Forest Resource Assessment, 1993).
Az ország felét erdő fedi és 80%-a ennek a vagyonnak az Orinoco folyó déli részén található. Az ország északi felében él a venezuelai lakosság 90%-a, itt az erdők alig 20%-át fedik be a felszínnek. Ezenkívül széttöredezettek és erősen leromlottak. Úgy becsülik, hogy az északi Orinocon az eredeti venezuelai erdei felszínnek már közel kétharmada elpusztult.
Az erdőpusztítás legnagyobb részben a mezőgazdaság terjeszkedésének tudható be. A venezuelai falusi népesség aránya csak 14%, az egyik legkisebb Latin-Amerikában, és hasonló sok európai országéhoz. Ennek ellenére a mezőgazdasági felület 1980 és 1990 között 24 millió hektárról 32 millió hektárra nőtt, miközben az ország továbbra is külföldről hozza be az elfogyasztott élelmiszerek felét.

Az erdőpusztítás egyik következménye a vízhiány, ami a venezuelai lakosság nagy részét érinti, a háztartási fogyasztást ugyanúgy, mint a mezőgazdasági földek öntözését vagy a villamos energia termelését. A vízhiány a sűrűn lakott part menti központi övezetben súlyosabb, beleértve Caracas, Valencia és Maracay ipari központjait, ahol az ország lakosságának több mint a fele található.
Egyéb következmények: az ország biológiai vagyonának jó részének emelkedő és megfordíthatatlan vesztesége; jelentős emelkedés az aszály és az árvíz gyakoriságában és erősségében, károk a mezőgazdasági termelésben, vízi erőművekben, az öntözés rendszerében, közlekedési utakban, vállalatokban és otthonokban; a földek eróziója és termőképességének romlása; növekvő nehézségek a tűzifaellátásban, és a bennszülött és a paraszti közösségek a táplálékkal, gyógyszerekkel, építési anyagokkal és egyéb hagyományos erdei termékekkel való ellátásában.
A világ erdeinek helyzetéről szóló becslésben (State of the World`s Forests 1997), az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete megállapítja, hogy a venezuelai erdők pusztítása riasztó méretekben folytatódik. 1990—1995 között a venezuelai erdők továbbra is riasztó arányban hullanak: 503 ezer hektár évenként, egy hektár minden percben.
Ezen a módon az erdőpusztítás mértéke Venezuelában továbbra is egyenértékű a brazíliai vagy a kolumbiai kétszeresével, a perui háromszorosával, és így kétszerese az összes trópusi dél-amerikai ország átlagának.
ország erdőpusztítás mértéke
(1990-1995 közötti időszak)
Brazília 0,5 % évenként
Columbia 0,5 %
Venezuela 1,1 %
Peru 0,3 %
SAT 0,6 %
SAT = trópusi Dél-Amerika
forrás: State of the Worlds Forests, FAO 1997
A Környezetvédelmi Minisztérium szerint, az erdőirtás mértéke Venezuelában jelenleg "meghaladja az évi 2,8%-ot". Ez egyenértékű lenne 1,3 millió hektárral évenként. Ha ez igaz, Venezuelának be kellene jelentenie a nemzeti szükségállapotot, mert beállítja az egyik legnagyobb erdőpusztítás mértékét a földön. Ha az erdőirtás mértéke továbbra is ebben a méretben növekedne, Venezuela kevesebb mint 40 éven belül pusztasággá válna.
(Infoterra)
Spanyolból fordította: Deli Gergely



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.