kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A tamagocsi környezetszennyező

A nyár slágere a tamagocsi volt, s ha a fokozott érdeklődés kitart, akkor az előállítók szerint év végéig világszerte mintegy 13 milliót adnak el az elektronikus játékból.
De ami megdobogtatja a gyerekszíveket és megtölti a gyártók kasszáját, annak nagy környezeti ára van. Egy német hulladékszakértő nagyító alá vette a tamagocsit, s az eredmény: a műanyagtokban lévő, 35 grammos divatjáték csak Németországban és csak ebben az évben 350 tonnás elektronikus hulladékhegyet fog létrehozni. Nemcsak az élő háziállatok pótszereiként problematikusak a tamagocsik, hanem azért is, mert ezek az állatok fű helyett elektromos áramot fogyasztanak, és így erőteljesen megnövekszik az elemfölhasználás. Az állatok belseje a környezetre káros nehézfémeket tartalmaz, például ólmot és ónt; a forrasztáshoz használt ón minden grammjára 8 kilogramm meddő esik a malajziai bányákban! A nyomtatott áramkörök előállításakor pedig még mindig a rendkívül káros halogénezett szénhidrogéneket (CFC) használják Ázsiában.
A tamagocsi jellegzetes példája azoknak a termékeknek, amelyek piachódítása tovább terheli környezetünket.
(Junge Kirche — Bocs fordítószolgálat)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.