kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezet- és természetvédelmi műsorok a Magyar Rádióban

Több új műsor indult az elmúlt hónapokban a rádióban, részben a Központi Környezetvédelmi Alap támogatásával.
Petőfi adó
Több éve fut mindig más helyen és időben a Zöld Jelzés.
Szeptembertől állandó időben és kibővített műsoridővel minden szerdán 13:15 és 13:45 között jelentkezik a Zöld Jelzés, a Petőfi adó környezet- és természetvédelmi figyelője. Országos kitekintést nyújt a legfontosabb eseményekről, történésekről. Megismerteti a hallgatókat értékes és érdekes területekkel, bemutatja a környezet- és természetvédelmi kutatásokat, tudományos eredményeket, és azok gyakorlati alkalmazásait. Emellett tippeket, ötleteket ad — akár telefonos játékok keretén belül — az energiatakarékossághoz, hulladékcsökkentéshez, és általában olyan témákhoz, amelyek a lakosságot közvetlenül érintik. A hét kül- és belföldi tematikus hírei mellett rendszeresen tájékoztat a polgárokat leginkább foglalkoztató kérdésekről (lakossági hulladékudvarok, komposztálás, papírgyűjtési akciók, környezetvédelmi tájékoztató irodák elérhetősége, stb.).
A Gordiusz magazin a már évek óta minden vasárnap 10:00-11:00 között jelentkező tudományos ismeretterjesztő műsor. Az utóbbi időben egyre gyakrabban foglakozunk itt is a környezet- és természetvédelemmel. Elsősorban jeles napokon (Vizes Élőhelyek Napja, Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap) készítünk tematikus műsorokat.
Bartók adó
Kéthetente keddenként este 20:00 óra körül az élő hangverseny közvetítések szünetében jelentkezik a Teleobjektív arckép zöld háttérrel című sorozat, melyben főleg a természetvédelemben aktív haza szakemberek mesélnek munkájukról, elhivatottságukról, a természetről, és a védelem szükségességéről.
Az Ökológiai akadémia havonta egyszer, csütörtökön 15:45 és 16:00 óra között jelentkezik. Benne beszélgetünk egy olyan egyéniséggel, aki az ökológiai tudományok egy-egy szeletét villantja fel a hallgató számára. A résztvevők az ökológiai tudományok kiválóságai, illetve a környezetvédő mozgalom személyiségei, akik sokat tehetnek, vagy tettek is már a szemléletváltozásért, a minőségileg jobb életért. Az Ökológiai Akadémia témaválasztásai bár lazán, de kapcsolódnak az Ökológiai Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány előadássorozatának tematikájához. A műsor azt is szeretné bebizonyítani, hogy a társadalomökológia legalább olyan sokszínű, mint az élővilág maga: a zöld filozófiától a közgazdaságig, az energiahatékonyságtól a vizes élőhelyek védelméig, a fogyasztástól az állatvédelemig az élet összes kérdését felöleli.
Calypso adó
Minden szerdán 9:45 és 10:30 között jelentkezik a Zöld Budapest magazin. Az elsősorban fővárosiaknak és a környéken lakóknak szóló környezet- és természetvédelmi élő műsor mindig egy-egy időszerű problémát dolgoz fel úgy, hogy a riportbejátszások mellett a stúdióvendég a hallgatói kérdésekre is válaszol. Az eddigiekben többek között témák voltak: tömegközlekedés, bevásárlóközpontok, hobbiállattartás, parkfenntartás, komposztálás, légszennyezés, a zaj elleni harc, kutyapiszok, hulladékhasznosítás, szelektív gyűjtés, energiatakarékosság otthon, környezettudatos vásárlói szokások kialakítása, természetvédelmi területek stb.

Kossuth adó
Zöld hírek hétfőn, pénteken 8:37-kor, a Reggeli Krónikán belül: időszerű hazai környezet- és természetvédelmi ügyek rövid hírben vagy interjúban, a vidéki környezetvédelem hírei, érdekességek a nagyvilágból: beszélgetések külföldi környezetvédelmi szakemberekkel, tudósokkal, társadalmi környezetvédőkkel, egy-egy ország környezeti problémáinak vagy természeti értékeinek bemutatása, szemlézés külföldi és hazai öko-újságokból, hírek a Világhálóról.
Tematikus társadalom-ökológiai műsorok: régebben Túlélés, most a 23. óra illetve a dokumentumsáv keretében (egy hónapban egy szombaton este 22:20 és 23:00 között, ill. alkalmanként vasárnap délután 16:05 és 17:00 között). Egy-egy 40 vagy 50 perces műsorban egy olyan jelenséget, témát járunk körbe, amelyek újak, sokak számára érdekesek, vagy egyszerűen csak új megvilágításban mutatják be a kérdést. Eddig foglalkoztunk a géntechnológiával, a ,,zöldnek látszani" jelenségével, az éghajlatváltozással, a motorizáció zsákutcájával, a Duna-ügy újabb fejleményeivel. A következő hetekben a vizes élőhelyekkel, a lakható városokkal, a mezőgazdasági vegyszerezéssel, a biogazdálkodással, a gyerekek ,,fogyasztóvá" nevelésével szándékozunk foglalkozni.
Oxigén: ökológiai magazin minden szombaton 14:05 és 14:55 között: különböző, a környezetvédelemmel összefüggő témákban riportok, interjúk, jegyzetek és hírek, pl. heti aktuális események, háttéranyagok, a környezettudomány különböző területei, botrányos ügyek vagy követendő példák, vélemények, játék.
Az említett műsorokkal kapcsolatban várja véleményeiket, kérdéseiket, a műsorokba javasolt témákat: Mangel Gyöngyi és Sarkadi Péter a 328-7831, 328-8456 telefonszámon, vagy levélben. Cím: 1800 Budapest, Bródy Sándor u. 5-7.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.