Kérdések a biogazdálkodásról
Mi is az a biotermék?
Mindazok a növényi, állati eredetű élelmiszerek, melyek megtermelésekor szintetikusan előállított vegyszert beleértve az állattartásban használatos antibiotikumokat, hormonkészítményeket és hozamfokozókat nem használtak föl.
Mit kell tudnia a biogazdának?
Nagyapáink föld iránti tisztelete, spontán ismeretanyaga, bölcsessége nagy kincs. Ennek újjáélesztése, újrafölfedezése fontos feladat. A biogazda célja nem csupán az idei bő termés a termőföld kizsarolásával, hanem a megbízható, jó termőképességű talaj fenntartása, a viszonylagos természeti egyensúly megteremtése. Ehhez földjét át kell állítania hagyományosról bioművelésre, amire 1-3 évet kell szánnia a talaj szennyezettségétől, a környezet állapotától, az előző évben a talajba juttatott vegyszerektől függően. Ezekben az években csak átállási időszakból származó biotemékekről beszélünk, teljessé csak ennek lejártával válik a termék.
Milyenek a feltételek?
A minősített biogazdálkodás ma már mindenütt a világban, így hazánkban is csak szigorú feltételek alapján folytatható a világszervezet (IFOAM) ajánlásai és az Európai Unió törvényei alapján. Ezzel igyekeznek kivédeni a felelős szervezetek a visszaélés lehetőségét. Csak olyan kertből vagy gazdaságból származó terméket lehet biotermékként értékesíteni, melyet a felelős ellenőrző szervezet minősít. A magyar Biokultúra Egyesület szabványa egyenértékű az európai normákkal, így a védjegyét viselő áruk mind a magyar, mind a külföldi vevők számára megfelelő garanciát nyújtanak.
Ki lehet minősített biotermelő?
A biotermesztés első feltétele a külső veszélyforrásoktól határsávokkal elszigetelt, szennyezésektől mentes terület. A másik feltétel emberi vonatkozású. Megfelelő szaktudásra, felkészültségre van szükség a sikeres gazdálkodáshoz. Emellett a termelés folyamatának ellenőrzésére is módot kell adni, vállalva ennek költségeit. Hangsúlyozzuk, hogy a bioterméknek nem feltétele a mindenkori vegyszermaradványra történő bevizsgálás, alapja a teljes termesztési folyamat minősítése. Ebből adódik, hogy biotemékké nem lehet utólag terményt minősíteni.
Bio vagy nem bio?
Az 1991. évi Közös Piaci rendelet értelmében csak az a termék minősül bioterméknek, amely biológiai gazdálkodásból származik. Amely terméket nem minősített az erre felhatalmazott szervezet, ott a "bio" szó használata tiltott. Ez a szabályozás elsősorban a vásárlókért, a fogyasztók érdekeinek védelmében született.
A Biokultúra Egyesület biominősítési tanúsítványát kölcsönösségi alapon is elfogadja a német Naturkostverband, a svéd KRAV, az angol Soil Association, az osztrák ERTNE, a holland SKAL.
|