kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Corvin tér megmenekült?

Az I. kerületi önkormányzat képviselőtestületi ülésén újratárgyalták a kerület mélyparkolóinak ügyét. Eszerint engedélyezik, hogy a Déli pályaudvar mellett mélygarázs épüljön, de a másik két napirenden lévő helyszínnel kapcsolatban más a vélemény. A Lovas útnál a régészeti feltárások eredménye alapján módosítják az eredeti tervet, és ennek elkészülte után újra tárgyalja a képviselő testület.
A Corvin téri mélyparkoló megépítéséről már régebben hoztak képviselői határozatot, amit ez alkalommal felfüggesztettek azzal, hogy a FIDESZ frakció indítványában javasolt vizsgálatokat el kell végezni, és ezek ismeretében határoz majd a továbbiakról a képviselőtestület.

A FIDESZ frakció már többször, napirend előtti felszólalásában kért tájékoztatást a Corvin téri mélyparkolóval kapcsolatban, de semmilyen érdemi választ nem kaptak. Egyéni képviselői indítványukban az alábbi kikötések szerepelnek:
— a műemlékvédelmi hatóság engedélye a régészeti szakvélemények alapján készüljön,
— független szakértők által végzett hidrogeológiai és talajmechanikai vizsgálatok készüljenek,
— az alépítmény és a felszíni rendezés végleges terveinek ismerete,
— független szakértők által végzett környezetvédelmi és közlekedési hatástanulmányok készüljenek.
A FIDESZ frakcióvezetői továbbra is fenntartják, hogy a végleges terveket hozzák nyilvánosságra, és a polgármester szakértők bevonásával tartson lakossági fórumokat, szakmai vitaesteket, melyeken tájékoztatja a kerület aggódó polgárait. Amennyiben nem megnyugtatóan alakulnának az események, a FIDESZ frakció népszavazást fog kezdeményezni.
A Corvin téri mélyparkoló az UNESCO világörökségi listájára vett területen épülne. Ezeket a területeket a magyar állam műemléki jelentőségű területté nyilvánította, ami magasabb védettségi szintet biztosít. De vajon valóban biztosít-e?
Ez a szép, ódon terecske a régi Viziváros hangulatát idézi, amit a mélyparkoló teljesen megváltoztatna.
A régészeti feltárások kb. 60-65%-ban történek meg, de már támfalat, lépcsőt bontottak a helyszínen, elvittek egy szobrot és a szökőkút kőkorlátját, szétverték a talapzatát.
Honnan lesz pénz, a helyreállításra, ha mégsem épül meg a mélygarázs, Ki vállalja a felelősséget az elhamarkodott lépésekért? Meddig lesz a szép kis tér ilyen feldúlt állapotban? Meddig tűrjék az itt lakók az esti teljes kivilágítatlanságot?
Az itt élő polgárok nem érzik, hogy ezt a kis teret fel kellene áldozni egy mélyparkoló felépítéséért.
M. Roskovenszky Éva
Budapesti Városvédő Egyesület
I. kerületi csoportjának vezetője



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.