kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
OLVASÓINK ÍRTÁK

Tisztelt Szerkesztőség!
Néhány évi szünet után ismét felkorbácsolódtak a kedélyek a Diósárok úton és a környékén. A Buda Hegyvidéki Kft.-vel vívott szívós küzdelemben a környék lakóinak egyszer már sikerült meghiúsítania a Diósárok bal oldalán, a Rőzse utca és a Béla király út között húzódó, egybefüggő tölgyes erdő eladását és beépítését. A terület egy része a XII. kerület, nagyobbik fele — amelyen az Esze Tamás és Zirzen Janka Nevelőotthonok állnak — a főváros tulajdona.
Újból felröppent a hír, hogy ezúttal a Főpolgármesteri Hivatal akarja áruba bocsátani a területet mintegy 600 millió forintért. A február 20-i telefonbeszélgetés során dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes a hírt nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Mint elmondta, a kihasználatlan nevelőotthonok átszervezése folytán a két ingatlan elképzelhetően eladhatóvá válik. Arra a kérdésre, hogy mekkora területtel és milyen feltételekkel szándékoznak épületeket létesíteni, nem sikerült választ kapni. A XII. kerületi Önkormányzatnál egyetlen osztályt sem sikerült találni, amely az ügyben illetékesnek érezte volna magát.
Mint annak idején szakértők megállapították, ez nemcsak az utolsó egybefüggő zöldterület, hanem egy olyan légcsatorna is, amely a Moszkva tér, a Szilágyi Erzsében fasor és a János kórház levegőzését biztosítja.
A korábbi kerületi önkormányzat azzal érvelt, hogy akiknek már sikerült ideköltözniük, meg akarják akadályozni, hogy más is ide építkezzen. Valóban csak akkor lehet a beépítésnek véget vetni, ha már az utolsó talpalatnyi zöldterület is betelt?
Tusnádi István
Budapest
***
Tisztelt Szerkesztőség!
Miután turistáimmal hétvégéken járjuk az erdőket ismételten láttuk, hogy a II. kerületben a Kondor út és Keselyű u. sarkánál a védett mammutfenyőkkel szemben óriási erdőirtást műveltek. Kopasz az erdő ezen a részen, jó fenyőket vágtak ki tömegével.
Nem hisszük, hogy erre a nagyméretű fakivágásra szükség lenne!! Hosszú évekbe kerül, mire egy fenyő vagy egyéb telepített fa megnő. Ezt az irtást már 1996-ban is elkezdték a Görgényi úton a lakott házakkal szemben lévő erdőrészen. Itt új csemetéket azóta sem telepítettek!
Az erdő alja azóta tiszta gaz, dzsumbuj. Ugyanakkor továbbmenve a vitorlázó repülőtér felé a kertészet mindkét oldalán az iszalag gyomnövény megfojtja a fenyőket és a fákat. Ezeket nem teszik rendbe.
A Szalonka utcával szemben az erdőbe vezető turistaútra felállnak az autósok, tönkretéve ezzel utat és zöld növényzetet!! Miért nem tesznek ide útelzáró vasoszlopokat? Ugyanúgy a kertészet végénél kialakított tűzrakóhelynél a kút mellé is kéne útelzáró oszlop, mert jó időben a nyírfa alá behajtanak a fiatal autós suhancok, mindent letarolva, tönkretéve!
Egy erdőt járó túravezető
***
Tisztelt Levegő Munkacsoport!
Örömmel értesültem arról, hogy van egy olyan országos szervezet, amely a környezetvédelemmel igazán foglalkozik.
Nekem a következő a véleményem az Önök szórólapjában leírtakkal kapcsolatban: a tömegközlekedés hosszú távú tervszerű fejlesztését tartom szükségesnek. Elsősorban a környezetkímélő, villamosvontatású járművek üzembe állítását szorgalmaznám az autóbuszok rovására. Összehangolt programot kell készíteni a villamos- és trolibusz járatok, valamint a földalatti vasúthálózat fejlesztésére. Korszerű technikai eszközök alkalmazásával, közlekedésszervezési intézkedések bevezetésével fel kell gyorsítani a főváros közúti forgalmát.
A főváros körülményeihez szorosan igazodó környezetvédelmi koncepciót és programot kell megvalósítani. Óvni és gyarapítani kell a fásított és füves területeket, a parkokat. Szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosítással, korszerű égetőművekkel meg kell oldani a háztartási és kommunális huladék ártalmatlanítását.
Kiemelném, hogy a kétütemű gépjárműveket nem betiltani kell, hanem kötelezővé tenni a katalizátor felszerelését úgy, hogy ehhez a Környezetvédelmi- és Területfejlesztési Minisztérium anyagi támogatással hozzájáruljon.
Munkájukhoz a továbbiakban sok sikert kívánok.
Barabás György
BudapestJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.