kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Merre folyjanak?

Az ember sokszor próbálta a maga igényei, elképzelései szerint alakítani a vizeket. Megváltoztatta a folyók folyását, kiegyenesítette a kanyarokat. Máshol tavakat hozott létre vagy mesterséges csatornákat létesített egymással addig nem érintkező vizek között.
Széchenyit és Vásárhelyi Pált tisztelettel emlegetjük folyószabályozási tevékenységük miatt. Arról viszont nem sokat beszélünk, hogy habár a folyóink valóban gyorsabb víziutakká váltak a szabályozás következtében, ugyanakkor hol szárazabbá, sőt itt-ott sivatagossá, máshol belvizessé váltak a környező termőterületek, időnként pedig, ha a gátak közé szorított folyónak sikerült kitörnie a medréből, pusztító áradat öntötte el az útjába eső városokat, falvakat.
Sokan már jóval előre megjósolták, hogy a folyók túlzott megregulázása nagy gondokat okozhat. Vedres István építész már 1830-ban megírta: "...legszomorúbb állapota lesz pedig Szegednek, hol ezen lefolyó árvizeknek éppen kapuja van, mert a töltések összeszorítása által a hasznos, de teméntelenségével szörnyű kárt okozó elementumnak, a nagy árvíznek ellentállni lehetetlenség lévén, az amit csak talál, mindent pusztít." Így is történt: 1879-ben — az előző évek áradásának tetőpontjaként — Szegedet szinte teljesen elmosta az árvíz. A több mint ötezer házból csupán 265 maradt épségben, és sokezer ember lelte halálát a habokban.
A vízenergia felhasználása sem új ötlet, a vízimalmokkal már évszázadok óta ezt teszik. Ezeket a malmokat vagy egyszerűen a folyómederre telepítették, s a folyó természetes sodrását használták fel a malomkerék hajtására, vagy pedig egy kevés vizet elvezettek a malomig és a lezúduló víz hajtotta meg a kereket. A beavatkozás mindkét esetben nagyon kicsi volt, így a környezetet alig befolyásolta.
A villamos energia hasznosítási lehtőségeinek megteremtésével létrejöttek az erőművek, köztük a vízerőművek. A gyors folyókon történő kis beavatkozások még nem okoztak különösebb gondot. Az emberek azonban egyre nagyobb erőműveket kezdtek építeni, esetenként sokezer négyzetkilométernyi területet árasztva el.
Nyugat-Európában már tudják, mennyi árnyoldala van a vízerőművek építésének, ezt már megtanulták a saját bőrükön. Nem is csoda, hogy manapság ilyen létesítmények leginkább a harmadik világban épülnek. Indiában a Narmada folyón történő nagy gátépítés következtében hozzávetőlegesen egymillió embert lakoltattak ki, és a vízháztartásban bekövetkezett változás még egy nagyságrenddel több embert fog érinteni. A lakosság élesen tiltakozik, eddig kétezer embert tartóztattak le a gátaknál történt megmozdulások során.
Jelenleg Kásmírban, a Kishen Ganga folyó partján készülnek vízierőművet építeni, 25 ezer ember kilakoltatásával, tönkretéve egy csodálatos völgyet, s a helyi kulturális kincseket. Hogy egy svéd gátépítő apparátus miért nem a saját hazájában építkezik? Talán mert tudnak valamit a gátakról, amit egyszer talán mi is megtanulunk...

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.