kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kinek éri meg?

"Ha egy beruházásról gazdaságossági számítást akarunk csinálni, akkor nyilvánvaló, hogy első feladatunk, hogy legyen olyan értelmes gazdasági célkitűzésünk, amelytől valamiféle hasznot remélünk. Ebben a beruházásban azt halljuk, hogy az energiatermelés, a hajózás, a vízgazdálkodás és a környezet azok a területek, amelyekben gazdaságilag is mérhető eredményeket lehet elérni.
A furcsa csak az, hogy amikor ezeknek a területeknek a képviselőit megkérdezzük, akkor az energetikus úgy válaszol, hogy ez energetikailag egy abszurd beruházás, erre semmi szükség nincs, a magyar energiarendszernek csupán három-négy százalékát teszi ki, nem változtat semmit az energiahelyzetünkön. Ami pedig a költségeit illeti, a legdrágább az összes lehetséges alternatívák közül. Talán a hajózás nagyon fontos tényező, bizonyára azért van rá szükség. A hajózási szakértők megfordítják ezt a érvelést. Azt mondják, hogy a hajózás így is lehetséges, eddig is hajóztunk a Dunán. Bauer Tamás a parlamentben elmondta, hogy a hajózás nem olyan dolog, amit egy igennel vagy egy nemmel lehetne megválaszolni. Hajózni egy évben különböző hosszúságú időkben lehet. Lehet egy évben 200 napig hajózni, 250 napig, 300 napig, mindegyik valamibe kerül. Lehet 150 méter széles vízen, lehet keskenyebb vízen is — lehet kisebb mélységben, jobb fölépítésű hajókkal. Egyet tudunk, hogy a Dunán jelenleg is hajóznak, és a hajózásból származó bevételt néhány tízmilliós nagyságrendben határozták meg 1989-ben.
Csak kitérőként említem, hogy az a számításom, amelyet akkor végeztem, arra az eredményre vezetett, hogy ennek a beruházásnak a hozzá kapcsolódó járulékos beruházásai 240 év alatt térülnek meg. Tudva, hogy a beruházások megtérülési ideje általában 10-15-20 év szokott lenni, és az energiánál kivételként megengedik, hogy ehhez 30-35, esetleg 50 éves időkkel dolgozunk, ez a 240 év teljesen világosan mutatta, hogy ez a beruházás kívül esik azokon a gazdasági számítási alternatívákon, amelyek általában figyelembe vehetők."
Rabár Ferenc: Bős-Nagymaros
gazdasági szempontból
(Forrás: A Duna védelmében — a hágai döntés után
Battyhányi Lajos Alapítvány, 1998)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.