kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A németek már tudják...

Az alábbi levelet a Bajor Természetvédelmi Szövetség tartományi megbízottja küldte a Duna-körnek.

Kedves Barátaink,
Örömmel értesültünk, hogy az 1998. február 28-i tüntetés a lakosság egyértelmű tiltakozását fejezte ki a Nagymarosi erőmű megépítése ellen.
Nemcsak azért támogatjuk nyomatékosan ezt a magatartást, mert a Duna Magyarországon és Bajorországon átfolyva is ugyanaz a folyó, hanem azért is, mert a vízierőművek súlyos ökológiai közvetkezményekkel járnak, amint az a szlovák gabcikovoi erőmű esetében különösen megmutatkozik.
Véleményünk szerint a fő célkitűzésnek az egyedülálló, szlovák-magyar határ menti Duna-völgyi ökoszisztéma megmentését kell tekinteni. A gabcikovoi erőmű üzembe helyezésével és a Duna csatornába terelésével ennek a tájnak a nagyrészétől megvonták az életfeltételeket — amint azt az utóbbi évek tudományos megfigyelései kimutatták.
Meglepődve halljuk, hogy a hajózás javítása egy magyar gát építésének egyik fő érve. Nálunk a bajor Duna 2,5 méteres legnagyobb medermélysége már nem számít szentségnek, és a tényleges szállításra való tekintettel nem is nélkülözhetetlen. A würtzburgi hajózási igazgatóság 199. évi közlése szerint csak 3,9 millió tonnát szállítottak évente, míg a Rajnán 2,1 méteres medermélység mellett 70 millió tonnát.
Számos tudós véleménye és a lakosság tiltakozásai hatására 1998-ban a bajor kormányzat a szövetségi közlekedési minisztériummal egyetértésben több évre elhalasztotta két vízierőmű megépítését Regensburg és Passau között.
Ezen túlmenően teljesen érthetetlen, miért kellene egyazon folyón különböző hajózási szabványokat alkalmazni. Ha a magyar kormányzat a Duna-bizottság mára már meghaladott ajánlásait kötelezettségének tekinti, és megvalósítja a magyar Duna-szakasz teljes kiépítését, akkor ezzel a még megőrzött ausztriai és bajorországi folyami tájakat is veszélyezteti.
Ezért azt követeljük, hogy ne épüljenek vízierőművek a Dunán, sem Bajorországban, sem pedig Magyarországon! Kérjük, ne adjátok fel a közös ügyet!
A Bajor Természetvédelmi Szövetség nevében:
Prof. Dr. Hubert WeigerJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.