kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az elővárosi vasútról

Eljutott hozzánk egy angol nyelvű levél, ami a Budapest Sun egyik februári cikkével kapcsolatban született. Íme a fordítás:
"Kedves Szerkesztő!
Az Önök cikke a február 5-11-i szám 9. oldalán megállapítja, hogy nem lehet jobb elővárosi vasúti szolgáltatásokkal helyettesíteni a tervezett 4-es metrót. Ettől függetlenül, az elővárosi vasutak fejlesztésére sürgősen szükség van! Egy több mint kétmillió lélekszámú európai városba befutó fővonalakon általában 15-20 percenként közlekednek az elővárosi vonatok. Érden, ahol én lakom, az állomás egy kétvágányú villamosított fővonalon található. Innen nincsen Budapestre vonat reggel 7 óra 23 és 8 óra 11 között, pedig ez az időszak a második reggeli csúcs. Ezt a szünetet úgy tudtam áthidalni, hogy 3 km-t gyalogoltam Tárnokra, ahová Fonyódról (7 óra 45-kor) és Balatonfüredről (8 óra 7-kor) érkeztek a vonatok. Tárnokon mindkét vonatra 40-50 ember szokott felszállni a csatlakozó buszokról. A MÁV (kormányzati utasításra, hogy csökkenjenek a veszteségei) megszüntette a 8 óra 7-es vonatot. Nemrégiben az egyik fagyos gyaloglásomat az üres tárnoki peron látványa jutalmazta: a 7 óra 45-ös vonatot is megszüntették. Ezt a döntést, mint a MÁV tengernyi és folyamatos menetrend-változtatásait, hétpecsétes állami titokként kezelik. Most már Tárnokról sincsen Budapestre vonat hétköznapokon reggel 7 óra 18 és 8 óra 23 között. Az Érden, Pest megye legnagyobb, 60 ezer lakosú településén található két állomásról is csak a következő időpontokban indulnak vonatok: 7.08, 7.12, 7.23, 8.11 és 8.30. Nem éppen étvágygerjesztő töltelék, ha a vonatokat úgy összesűrítik, mintha vajjal jól megkennék egy szendvics egyik felét, miközben csúcsidőben 48 percig nincsen járat. (Összehasonlításképp: egy évvel ezelőtt 7.14, 7.23, 7.44, 7.50, 8.12, 8.30 és 8.47 volt a vonatok indulási ideje.)
Mi történt azoknak az embereknek a százaival, akik ezeket a vonatokat használták, hogy bejárjanak Baracskáról, Martonvásárról, Tárnokról és Érdről Budapestre? Csak páran vállalkoznak arra, hogy felpréseljék magukat a szardíniadobozra emlékeztető buszokra. A legtöbben azonban kétségbeesésükben feladták, és beszálltak autójukba, amivel most már ők is hozzájárulnak a belvárosi levegő szennyezettségéhez, parkolási problémáihoz és az olyan forgalmi dugókhoz, melyek mindenkinek késéseket okoznak és lelassítják a BKV legnépszerűbb buszjáratait is.
A nap további részeiben óránként átlag egy vonat jár mifelénk, legtöbbjük jó, ha félig tele van. A MÁV jó járatokat szüntet meg és mostanában arra specializálja magát, hogy akkor közlekedtessen vonatokat, amikor az neki forgalmi szempontokból kedvező, nem pedig mikor az utasoknak és a lakosságnak arra igénye volna.
Az a hír járja, hogy a május végén megjelenő új menetrend nem olyan összefoltozott, megszüntetésekkel teli lesz, mint korábban, hanem egy teljesen újraszerkesztett változat, ahol újra az alapokból indulnak ki. Remélkedjünk, hogy a) ez igaz, b) jobb lesz."
Stefan MacGill,
Érd
Fordította:

Joó Ferenc


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.