kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Békásmegyer tiltakozik

Budapest III. kerület Békásmegyer és Békásmegyer-Ófalu lakossága 1997. május 12-én S.O.S. Békásmegyerért néven egyesületet hozott létre az M0-s körgyűrű északi szektorában tervezett szakasz megépítésének megakadályozására. Mint ismeretes, a 11-es és a 10-es számú főutak között egy 2´3 sávos út építését tervezik, amelyet az Ezüsthegy déli oldalán Békásmegyer-Ófalu házaitól néhány száz méterre a tizenöt emeletes házak magasságában vezetnének el Békásmegyer mellett.
Az ide tervezett autópálya:
· elzárná Budapest, de elsősorban Békásmegyer, Csillaghegy és Római-part tiszta levegőt szállító légcsatornáját,
· megsérténé a legalapvetőbb emberi jogot, az egészséghez való jogot, mivel a gépjárművek kipufogógázainak mérgező anyagai és a zajártalom súlyos betegségeket, egészségkárosodást okoznának,
· megsemmisítené a külső kerületek természetes és ember által létrehozott zöldövezeteit,
· elértéktelenítené a lakásokat és házakat.
A lakosság érdekeit képviselve az egyesület együttműködött a Budapest III. kerületi Önkormányzat képviselő-testületével és Tarlós István polgármester úrral. Az együttműködésnek és a támogatásnak köszönhetően a helyi önkormányzat képviselő-testülete nem járul hozzá a körgyűrű közigazgatási határon belüli megépítéséhez, és az építésben érdekelt csoportok kénytelenek figyelembe venni a lakosság erőteljes és határozott tiltakozását.
Az egyesület az elmúlt évben támogatásuk megnyerése érdekében több országgyűlési képviselőt, pártot is megkeresett. Sajnos, válaszaikban nem minden párt és országgyűlési képviselő támogatta a lakosság érdekeit. Az illetékes minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat a lakosság és az érdekképviseletét ellátó egyesület, valamint a III. kerületi Önkormányzat tudomása nélkül és tiltakozása ellenére különböző rendezvényeken, kiállításokon és konferenciákon igyekezik bemutatni, propagálni és szalonképessé tenni az M0-s körgyűrű említett szakszát.
Az S.O.S. Békásmegyerért Egyesület 1998. május 5-én a Csobánka téri Közösségi Házban ismételt lakossági fórumot szervezett. A fórumon mintegy 300 polgár vett részt. Vendégként megjelent Tarlós István polgármester és Szegedi Róbert Pilisborosjenő község polgármestere, országgyűlési és önkormányzati képviselők, illetve képviselőjelöltek, valamint a Levegő Munkacsoport szakértői is. A jól megszervezett és parázs hangulatú fórumon a lakosság köréből kulturált, de az érintett körgyűrűszakasz megépítését egységesen ellenző hozzászólások hangzottak el.
A fórum célja az volt, hogy az itt élő 50 000 polgár tudomást szerezzen a tervekről, és a hivatalos propagandán túl tájékoztatást kapjon az út valós környezeti hatásairól. Megtudja, hogy a levegőszennyezés és a zajterhelés növekedése semmiféle műszaki megoldással nem akadályozható meg, és ez az egészségének romlását, lakásának értékcsökkenését fogja eredményezni. Egy tizenöt emelet magasságban épített zajvédő fal ugyanis nemhogy csökkenti, hanem egyenesen felerősíti a terhelést, az itt haladó járművek kipufogógázai pedig egyszerűen beterítik a katlanban elhelyezkedő Békásmegyert. Egy elkerülőútnak viszont alapvetően az emberek egészségét kell szolgálnia, tehát nem építhető Budapest legnagyobb lakótelepének tőszomszédságában.
Pilisborosjenő polgármestere elmondta, hogy településüket öt éve bombázzák ugyanazzal a nyomvonaltervvel, amit ők már a legelején elutasítottak. Azaz a képviselő-testület és a lakosság kitartásán múlik, hogy megvalósul-e, vagy sem ez a beruházás.
A fórum rámutatott arra, hogy:
· az érintett lakosság tiltakozása ellenére az építésben érdekelt felek a környezetvédelem szempontjából a legveszélyesebb nyomvonalváltozatot javasolják megépíteni,
· ennek a szakasznak a megépítését sürgős kérdésként tartják napirenden, és ebből következően tiltakozásunk ellenére döntés születhet az autópálya megépítéséről,
· következésképpen a jövőben még komolyabb tiltakozásra van szükség.
Richvalski Tibor
az S.O.S. Békásmegyerért
Egyesület elnöke



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.