kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kerékpárostérkép a Dunakanyarról

Megjelent a "Két Kerékkel Kevesebb" Egyesület újabb kiadványa, a Dunakanyar és Ipoly mente kerékpárostérképe.
A Dunakanyarról szép számban megjelenő kiadványok közül érdemes pár szót ejteni a kerékpárosoknak szóló turistatérképekről. Először 1994-ben jelent meg a kifejezetten biciklivel kirándulóknak szánt "Dunakanyar kerékpáros térképe", mely az éppen titkosságukat elveszítő és a polgári turistatérképeknél jóval pontosabb katonai térképalapanyagok felhasználásával készült. A topográfiai pontosságot azonban hamar kikezdték a térségben bekövetkező változások (a Duna partjának "alakítgatása" Nagymaros környékén, új utak építése, vasútvonalak megszűnése, települések önállósulása stb.) és a lassacskán terjeszkedő kerékpárút-hálózat, bár maga a hálózat kifejezés egyelőre még túlzóan hangzik.

1997 végére készült el a térségről a legújabb kerékpárosoknak szóló térkép, mely a maga nemében és méretarányában egyedülálló részletességgel ábrázolja immár nem csak a földrajzi értelemben vett Dunakanyar térségét, de kalandozásra csábít a kiránduló turizmus áldásos hatásaitól eddig mentesülő és talán éppen ezért még jóformán érintetlen szépségű Börzsöny hegycsúcsai és a Cserhát távolabbi lankái közé. Ezeket a fővárosi agglomerációtól messzebbre fekvő, és ma még többnyire természetes szépségében pompázó tájakat ajánljuk felkeresni az aktív pihenésre vágyóknak, de nem a hagyományos autós piknikező stílusban, hanem a zöldturizmus legmegfelelőbb eszközével, a kerékpárral. A kerékpározás nem pusztán egy közlekedési forma, hanem közvetlen kontaktus kialakításának lehetősége távoli tájak lakóival, a természet megannyi csodálatra méltó képződményével, mialatt észrevétlenül feledhetetlen élményeket gyűjtünk és mellékesen testünket is alaposan megmozgatjuk.

Az 1:125 000-es méretarányú Dunakanyar és az Ipoly mente kerékpárostérképe közel 4 ezer négyzetkilométer nagyságú, Esztergomtól Hollókőig, illetve Balassagyarmattól Pilisvörösvárig húzódó területet ábrázol. A térképkészítés alapanyagául döntően 1-2 évnél nem régebbi légifelvételek szolgáltak, melyek helyes interpretálását helyszíni bejárásokkal ellenőriztük. A térképrajz Kállai Attila egyetemi adjunktus munkája, az adatok aktualizálását, a kerékpárutak hiteles megjelenítését, a leírások készítését és a különböző szervezési feladatokat Kelemen Zoltán, a "Két Kerékkel Kevesebb" Egyesület ügyvivője végezte. A helyszínelésben kerékpáros egyesületek tagjai vettek részt. A légifényképes alapanyagoknak köszönhetően eddig más térképeken nem található utak és egyéb tereptárgyak is feltűntek (a térképen narancssárga jelölésű magánutakra csak engedéllyel szabad behajtani). A terület nagyságából és a méretarányból kiindulva természetesen csak azok az utak találhatók a térképen, melyeken a kerékpáros közlekedés az év jelentős szakában biztonságosnak mondható, így pl. gyalogutak, ösvények, jelentéktelenebb mezei utak nem.
A kirándulás tervezéséhez temérdek hasznos információ található a kiadványban: a kiépült és épülőfélben lévő kerékpárutak nyomvonalán kívül tudomást szerezhetünk a települések közti távolságokról és magasságkülönbségekről; a nevezetességekről és egyéb látnivalókról, a kerékpár és "hajtója" rendbehozatalára alkalmas helyekről; a települések átlagos tengerszint feletti magasságáról; a közutak autóforgalmáról; meredek útszakaszokról; kompátkelési lehetőségekről a Dunán; a nemrégiben megalakult Duna—Ipoly Nemzeti Park határáról és még sok egyébről. Az extrém túrázók kedvéért felkerült az országos kék sávjelzésű turistaút nyomvonala is, bár ezen jelenlegi állapot szerint kerékpárral közlekedni — akárcsak a többi gyalogos turistaútvonalon — nem szabad, a tájékozódásban segítséget nyújthat. A külföldi turistákat alapvető információkkal háromnyelvű ismertető is segíti. Természetesen a térség részletes leírása, bemutatása a térkép terjedelmét tekintve képtelen feladat, ezért további információt a következő címen lehet kérni:
"Két Kerékkel Kevesebb" Egyesület, 2600 Vác, Ilona utca 3. Pf. 184. Honlap: http://www.zpok.hu/kkk/dikerter
Kállai AttilaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.