kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ilonka nénitől búcsúzunk


Szendrey Jenőné, született Bogler Ilona, a mi Ilonka nénink 79. életévében végleg befejezte környezetvédő tevékenységét. Ilonka néni 1919-ben született Tokajban. Antwerpenben (Belgium) érettségizett, később mérlegképes könyvelői tanfolyamot végzett Budapesten. 1972-ben ment nyugdíjba a TESCO Nemzetközi Tudományos Együttműködési irodától.
Nyugdíjaztatása után svájci tapasztalatai alapján azonnal elkezdte a belváros szépítési, virágosítási feladatainak megszervezését. 27 év alatt 10 ezer m3 virágföldet osztott ki a kerületben, és 15 000 m2 területet virágosított. Udvarok, folyosók, ablakok, erkélyek szépültek meg munkája nyomán. Minden évben fórumot hívott össze a kerület lakói számára, ahol diavetítést tartott tevékenységéről, ezzel ösztönözve őket a további szépítésre.
Utoljára szeptember 22-én találkoztunk vele a Belvárosi Környezetvédelmi Egyesület a Tiszta, Virágos Budapestért éves közgyűlésén, ahol Ilonka néni érezte, hogy ereje fogytán van. Szinte végrendelkezett. Kereste azt a személyt, aki a mozgalomban a helyébe léphetne. Elnöki tisztjéről az év végén kívánt lemondani. A sors nem engedte, hogy azt megélje.
Ilonka néni családi élete nem mondható szerencsésnek. Utolsó óráiban nem lehetett mellette senki. A környezetvédő mozgalom számára a családot is pótolta.
Búcsúzunk Ilonka nénitől, aki a virágok szeretetén keresztül valójában a város és az itt élők iránti szeretetét fejezte ki. Emlékét megőrizzük, ügybuzgalmát példának tekintjük, munkáját folytatjuk.

J. Halász Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.