kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Sajátosan ünnepelt a Városliget

Április 24-én, szombaton este felháborodott telefont kap-tam a Városliget egyik hűséges látogatójától, hogy a Levegő Munkacsoport "csináljon valamit". Az történt ugyanis, hogy a hét végére beengedték a Városliget szívébe a búcsúsokat, cirkuszosokat, kamionjaikkal, trélerjeikkel, rengeteg lakókocsival, kisbusszal és miegyébbel, hogy méltó keretet adjanak a rendőrnap ünneplésének.
Nem hittem, hogy mindez a Föld Napja után alig 36 órával valóban megtörténhetett az európaiságára oly büszke hazánkban. Kimentem hát reménykedve, hátha túlzás az egész.
Nem volt túlzás. A felvonulási sáv (ahol korábban a hasonló népünnepélyeket tartották), méltóságos pusztaságként fogadta a Dózsa György út felől érkezőket. Autó is alig parkolt ott, amely megzavarta volna a burkolat messze nyúló, szürke harmóniáját. Ezzel szemben a belső utakon vidáman pöfékeltek az autók, fittyet hányva a minden kereszteződésben jól látható "behajtani tilos" tábláknak. A nagyréten pedig és mélyen benyúlva a fákkal, bokrokkal szegélyezett füves terecskékre, egymás hegyén-hátán zsúfolódtak a nehézgépjárművek, körhinták, helikopterszimulátorok, sőt még egy gépkocsi márkabemutatónak is jutott hely. Az esőtől felázott föld kifordult a frissen sarjadó fű alól. Teljes volt az idill. A gépzene hangját a gyerekek örömére bekapcsolt szirénák folyamatos vijjogása kísérte.

Szeretnénk választ kapni a Főpolgármesteri Hivataltól és a XIV. kerületi Önkormányzattól következő kérdésekre:
1) Kinek az ötlete volt beengedni a rendezvényt a park szívébe?
2) Mennyi bevételt jelent ez annak, aki a park fenntartását finanszírozza?
3) Készült-e a tönkrement pázsitról, egyéb károkról költségbecslés?
4) Jövőre, ugyanitt?

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.