kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Világszerte tiltakoznak a génmanipuláció ellen

Nehéz időszakot éltek át az utóbbi hónapokban a génmanipulációban érdekelt vállalatok. Az alábbiakban felsorolunk néhány esetet ezzel kapcsolatban.
Bizonyos Egyesült Államok-beli kutatások kimutatták, hogy a genetikailag módosított ún. Bt-testek Bt-toxinokat építenek be a talajba, veszélyeztetve ezzel a táplálékláncot és a hasznos rovarokat.
1998 decemberében az Élelmiszer-egészségügyi Központ ügyvédjei kérelmet nyújtottak be az Egyesül Államok Élelmezésügyi hivatala, az FDA ellen, hogy szüntessék meg a génkezelt termékek szabad forgalmazását. Az akció nagy figyelmet kapott a tömegkommunikációban.
1990-ben a FDA azt állította, hogy ezek a termékek nem jelentenek veszélyt az emberek számára. Ez az állítás részben egy 90 napos, patkányokon elvégzett kísérleten alapult. Az állítást a Health Canada, az FDA kanadai megfelelője cáfolta. Kutatásaik szerint a patkányok szervezetébe belekerülve ezek az anyagok különféle immunológiai reakciókat váltottak ki az állatok 20-30 százalékában.
Az ausztrál kereskedelmi igazgatóság kijelentette, hogy idén januárban több repcemagot exportáltak Európába, mint bármikor ezelőtt: 16,5 millió dollárt érő rakomány kerül Európa feldolgozóüzemeibe. Graham Lawrence, a New South Wales Grains Board ügyezető igazgatója állítása szerint azért nőtt meg így az európai kereslet az ausztrál repcemag iránt, mert egyedül Ausztrália garantálja, hogy a repcemag nem génkezelt. Kanada 300-400 millió dollárt veszített a repcemag európai piacán, mert a döntéshozók az Egyesült Államokat követték a génmanipulált és a nem-génmanipulált magok összekeverésében. Az idén a Kanadában termelt repcemag több mint 50%-a génkezelt.
Januárban egy kaliforniai farmer-folyóirat megírta, hogy megjelentek a genetikailag módosított terményekre rezisztens gyapot-kártevők. A génmanipulációt ellenzők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy a genetikailag módosított termények hatására kialakulnak a rezisztens kártevők is, és így használhatatlanná válnak a legfontosabb természetes ellenanyagok.
A kanadai kormánytisztviselők kijelentették, hogy nem engedélyezik a Monsanto kétes összetételű tehén-növekedéshormon használatát a kanadai tejgazdaságokban. A rendelkezés a Monsanto kilenc éves kemény lobbija és egy országos népszavazás után jött létre. Bár a kanadai kormány és a média hangsúlyozta, hogy a tiltásnak elsősorban állategészségügyi okai vannak, kanadai tudósok véleménye világossá teszi, hogy az emberi egészséget fenyegető veszélyei szintén megfontolandók, mint az antibiotikumok maradványának felhalmozódása, egy erős humán növekedési hormon szintjének emelkedése. Egy IGF-1 nevű rákkeltő anyagot is találtak a növekedéshormonnal beoltott állatok tejében.
Gazdasági nehézségek arra kényszerítették a Monsanto-t, hogy elbocsássa 1700 dolgozóját.
Legalább 200 amerikai gyapot-farmer perelte be a Monsanto-t veszélyeztetésért.
Franciaország legnagyobb áruházlánca, a Carrefour bejelentette, hogy az összes génkezelt élelmiszert kivonja a forgalomból. A Greenpeace France egy képviselője, Arnaud Apoteker kijelentette, hogy legkésőbb a jövő év végéig száműzni akarják az összes génkezelt élelmiszert Franciaországból.
Nyolc nappal a Carrefour bejelentése után az egyik nagy angol üzlethálózat, az ASDA hírül adta, hogy a saját címkéit tartalmazó termékeiből kivonta a génkezelteket. Az ASDA lépése más angliai áruházláncokat is cselekvésre ösztökél. A Fogyasztói Szövetség hangsúlyozta a Daily Mail hasábjain, hogy a génmanipulált termékeket betiltó élelmiszer-áruházláncok, mint a Carrefour, hatalmas versenyelőnyben vannak a piacon.
Februárban az EU döntéshozói visszautasították a Monsanto kérelmét, hogy az EU területén meghonosítsa a génkezelt gyapotját. Az Európa Parlament két nappal korábban szavazta meg a génmódosításokkal kapcsolatos szabályozásokat, miszerint a génkezelt termékeket előállító és forgalmazó vállalatok kötelesek felelősségbiztosítást kötni, hogy fedezni tudják a termékeik okozta károkat. A Parlament szigorúbb felméréseket is követel annak érdekében, hogy megakadályozzák a módosított genetikai anyagok átkerülését más fajokba, valamint betiltja az antibiotikum-rezisztens jellemzőkkel rendelkező gének beültetését.
Európa-szerte egyre több élelmiszer-kereskedés, étterem és feldolgozóüzem kapcsolódik bele egy hatalmas, génmanipulált termékektől mentes piac kialakításába. Ez egyre nehezebbé teszi az Egyesült Államok, Kanada és Brazília kormánya számára továbbra is azt bizonygatni a farmereknek, hogy a génmanipulált és nem génmanipulált termékek megjelölés és elkülönítés nélküli kezelése jó gazdaságpolitika.
(Infoterra — Ronnie Cummins)
Fordította:

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.