kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A kapcsolt energiatermelésről

Mi a kapcsolt energiatermelés?
Kapcsolt energiatermelés az, ha valamilyen energiahordozóból egyidejűleg áramot és hőt is előállítunk. Áram termelésénél az erőművekben mindig keletkezik (hulladék)hő, amelynek hasznosítása értelemszerűen javítja az erőmű hatékonyságát. Korszerűbb gazdálkodás esetén tudatosan is tervezik a komplex hő- és áramtermelést. A jövőbe mutató szemlélet az energiahordozók felhasználásnál az összes külső (pl. környezeti hatás) és belső költség minimalizálására törekszik a beruházás megvalósításánál.
Mi a kapcsolt energiatermelés előnye?
• Adott hő- és villamosenergia-meny-nyiséget 10-50%-os primer energia-megtakarítással lehet előállítani.
• Az energia-megtakarítás miatt kevésbé terheljük a környezetet.
• A nagy alaperőművekhez képest kisebb a beruházások nagysága: 0,05—200 MW (tetszőleges egységnagyság egy farmergazdaság ellátásától kezdve a 60-70 ezer lakásegységig). Ezért a beruházás kockázata is kisebb.
• Jól illeszthető a helyi igényekhez, kisebbek a szállítási veszteségek, köny-nyebb a leállítás és újraindítás.
• Elvileg bármely energiahordozóval lehet kapcsolt energiatermelést végezni. A megújuló energiák helyi hasznosítása bővül.
• Gyors, rugalmas a létesítés (1-4 év), a hazai befektetők számára is elérhető tőkeigénnyel.
A kapcsolt energiatermelés fejlesztése
Jelenleg az energiaárak nem tartalmazzák az energiahasználat negatív környezeti hatásait, kockázatait (pl. erőművi hulladékok ártalmatlanítása, tájrombolás, globális levegőszennyezés stb.). Van átvételi kötelezettség a kapcsoltan termelt áramra, de a kis erőművekre hátrányos alacsony átvételi árral.
Újragondolásra szorul a gázárrendszer is. Folyamatosan nő a gázfelhasználás Magyarországon, és ennek stratégiai veszélyei lehetnek a jövőben.
Az EU-országok gyakorlata
Az Európai Unióban hatékonyabbak a környezetvédelmi szabályozások és több a különféle kedvezmény. Folyamatosan szigorodnak az energiahatékonysági előírások. Egyes országokban támogatják a kapcsolt energiatermeléshez használt gáz árát.
Várható jövőbeli helyzet, tennivalók

Részlegesen liberalizált lesz az energiapiac nálunk is, legkésőbb az EU-ba belépésünkkor. Ezzel bővül a gázpiac, de biztosra vehető a gázárak növekedése is.
Reményeink szerint a kiotói CO 2 -kibocsátás-csökkentési megállapodások tovább fognak szigorodni, és ezzel a kapcsolt energiatermelés is gyorsabb ütemben fog terjedni.
A piacliberalizációval párhuzamosan nem fog gyors ütemben növekedni az ország energiaigénye (javul a hatékonyság, a gazdaság szerkezeti átalakítása felgyorsul), ezért nem lesz szükség nagy alaperőművek építésére.
Az ország biztonsága érdekében törekedni kell a földgázfelhasználás domináns szerepének befolyásolására, amelyben a kapcsolt energiatermelés mind a hatékonysága, mind a rugalmassága miatt jelentős szerepet játszhat.
`Sigmond György (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) 1998. 11. 6-i előadása alapján



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.