kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem munkahelyeket teremthet Európában

A Világ Természetvédelmi Alap (WWF) megbízásából a Fraunhofer Intézet nemrég egy új tanulmányt készített, amely kimutatja, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben az energiaadó bevezetése és a megújuló energiaforrásokon alapuló technológiák elterjedése csökkenthetné a munkanélküliséget az Európai Unióban, illetve serkentené a műszaki innovációt és az európai termékek iránti keresletet.
A kutatás 1,9 millióra becsüli az energiaadó bevezetése következtében létrejövő munkahelyek számát.
Habár egy EU-szintű energiaadó bevezetése még várat magára — Spanyolország ellenállása miatt —, más módszerekkel is lehet harcolni az éghajlatváltozás ellen és munkahelyet teremteni. A kutatók költség-haszon elemzést végeztek az egyes módszerekre vonatkozóan, és arra a következtetésre jutottak, hogy az energiahatékonyabb háztartási gépek fokozott használata és az épületek jobb szigetelése rövid távon növelnék a foglalkoztatást, míg az ipari folyamatok hatékonyságának emelése, a megújuló energiaforrásokon alapuló technológiák, és a személygépkocsik fajlagos üzemanyag-felhasználásának csökkentése hosszabb távon lehet kedvező hatással a foglalkoztatásra az innovációs lehetőségek miatt.
A németországi WWF éghajlatváltozással és energiapolitikával foglalkozó csoportjának vezetője, Dr. Stephan Singer hozzátette: "Az Európai Unió vezetői nem hagyhatják figyelmen kívül a tényeket. A CO 2 -kibocsátás csökkentése új, tiszta munkahelyeket jelent Európa-szerte. Az EU vezetőknek nem szabadna kibújniuk az üvegház-gázok csökkentésének kötelezettsége alól. Ehelyett ösztönözniük kellene az energiát megtakarító technológiák és a versenyképes új iparágak elterjedését."
A tanulmányt Dr. Rainer Walz, Dr. Joachim Schleich, Regina Betz és Carsten Nathani, a tekintélyes Fraunhofer Rendszer- és Inoovációkutató Intézet (Karlsruhe) munkatársai készítették Az Európai Unió CO 2 kibocsátás csökkentési politikájának és eszközrendszerének hatása a foglalkoztatásra címmel.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.