kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Közelgő éghajlatváltozás Franciaországban?


Franciaországban egy kutatócsoport tanulmányt írt "Az éghajlat változás lehetséges hatásai Franciaországra a XXI. században" címmel. A kiadvány összefoglalja a lényeges tudnivalókat az éghajlatváltozásról, és előrejelzi, hogy milyen következményei lehetnek Franciaországban az üvegház-gázok további felszaporodásának a levegőben.
Ma a különböző országokban készített számítógépes modellek egyöntetűen arra mutatnak, hogy a világméretű felmelegedés tovább folytatódik. A hőmérséklet emelkedése a sarkkörökön nagyobb, mint az egyenlítőnél, és a kontinensek belsejében erősebb, mint az óceánon. Amikor majd a szén-dioxid mennyisége megkettőződik a légkörben az iparosítás előtti mennyiséghez képest - és ezt a XXI. század közepére becsülik -, Franciaországban 1-2 fokkal fog emelkedni a hőmérséklet, és a téli időszakban megnövekedik a csapadék mennyisége. Egy másik számítógépes program szerint sokkal rövidebb ideig fog megmaradni a hóréteg a hegyeken, különösen a Pireneusokban, ahol 1500 méteres magasságban 30-45%-kal fog rövidülni ez az időszak, de az Alpokban is 20-40%-os rövidüléssel kell számolni ugyanebben a magasságban. Ez nagy csapást jelentene ezeknek a helyeknek az idegenforgalmára. Nyáron és ősszel a felmelegedés 2 foknál is többet tenne ki. A nyári esők mennyisége csökkenne.
Várhatóan az éghajlat szélsőségesebb lesz: gyakoribbá válnak az erős esőzések, hosszabbak lesznek a száraz időszakok, többször fordulnak elő korai fagyok, erős tengermozgások, hurrikánok stb.
Az ökológiai következményekkel kapcsolatban a tanulmány azt írja, hogy nagyobb lesz a kockázata az erdő- és bozóttüzeknek, elszaporodhatnak a kórokozók, rövidebbé válhat az egynyári növények termésideje, és eltolódhat a növények tenyészhelye.
Az éghajlatváltozás növeli a talajerózió veszélyét. A tengerszint körülbelül 50 centimétert fog növekedni száz év alatt. Franciaországban ez a Rhone torkolatvidékén és az attól délnyugatra fekvő tengerparti területeken jelent veszélyt, az alacsony tengerpart miatt.
A tanulmány a felmelegedés egészségügyi vonatkozásait is megemlíti, mint például nyáron a meleg miatti haláleseteket és a trópusi betegségek elszaporodását.
A tanulmány nem szól arról, mit lehetne tenni a veszélyek megelőzése érdekében. Hamarosan megkezdi viszont munkáját egy újabb kutatócsoport, amelyik a műszaki, valamint a társadalmi és gazdasági megoldási lehetőségeket kutatja.
(Atmosphériques)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.