kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A zöld iskola

A Bem József Általános Iskola, melynek nem csak a színe zöld, a X. kerületben a Hungária-körút 5—7. szám alatti lakótelepen található. Évek óta mint Környezetvédelmi Oktatóközpont tanártovábbképzések, kiállítások, környezet-egészségvédelmi előadások, versenyek, természetvédelmi konferenciák helyszíne.
Az iskolában a technika órák keretében informatikát, kertészeti alapismereteket, háztartástant is tanulnak a felsős gyerekek. A jól működő önálló gazdálkodásnak és az elhivatott tanároknak köszönhetően (akik a folyamatos pályázatírástól sem riadnak vissza) egy üvegházzal is rendelkező iskolakert működik. A kertben ökologikus gazdálkodást folytatnak, melyet a Biokultúra Egyesület szakértői tanácsaikkal segítenek. A tanórák során a gyerekek nem csak a különböző gyógynövényekkel ismerkednek meg, hanem azok felhasználására is útmutatást kapnak. Az iskola belső tereit a tanári irányítással alkotott szép kompozíciók díszítik, melyeket a tanulók természetes anyagokból készítenek.
A "Jeles napok" megünneplésének rendezvényeibe igyekeznek bevonni a 3—4 ezer fős lakótelep érdeklődő lakóit. Az idei Föld Napján a hagyományoknak megfelelően ültetnek majd fákat, cserjéket — nem csak az iskolakertben, hanem a lakótelepen is — szerveznek kedvezményes növényvásárt a Varga Márton Kertészeti Szakközépiskola segítségével, jutalmazzák a "Kiváló környezetvédő"-ket, a legtöbb hasznos hulladékot gyűjtőket, a "Kis zöldeket". A jutalom: növény, a Föld Napja Alapítványtól származó könyvek, pólók és egyéb környezetbarát termékek.
A lakótelep legszebb erkélyeit, ablakait, kiskertjeit a "Takarítási világnapon" díjazzák. Az értékelést a "Kis zöldek" végzik, akik minden kedden átveszik a papírt, használt étolajat, szárazelemet, szervezik a havonkénti osztálytakarításokat, az időjárás függvényében a megfelelő zöldterület rendezését. Ôk a Diákönkormányzat keretében működnek, de munkájukat természetesen az osztályfőnökök segítik.
A szeptember nem csak a tanévkezdés hónapja. Az egész felső tagozat — kevés kivétellel — ekkor megy együtt erdei iskolába. Az alsósok általában tavasszal mennek — évfolyamonként vagy osztályonként.
A bemutatott programokon kívül az iskola tanulói (és tanárai) a tanulmányi versenyeken is megállják a helyüket. Számos kerületi, budapesti és országos eredményük van.
Az iskola iránt nagy az érdeklődés a Hungária-körút mindkét oldalán. A problémát az okozza, hogy csak az egyik oldal tartozik a X. kerülethez — a másik már a VIII. kerület.
A X. Kerületi Önkormányzat Képviselőtestülete az elmúlt héten úgy döntött, hogy csak egy osztályt indíthat az iskola, mert szigorúan csak a kerületi gyerekeket szabad felvennie. (Állítólag van szabad iskolaválasztás.)
Hiába minden szakmai érv, számításokkal alátámasztott gazdasági érvelés (a fajlagos költségek növekedésével nem az önkormányzati deficit óhajtott csökkenése következik be), a testület hajthatatlan. Ne működjön teljes kihasználtsággal egy jól prosperáló intézmény, hanem lassan szüntesse meg önmagát. Hiszen ha a kisebb testvért kitiltották, a nagyobbat is elviszi a szülő.
Szerencsére sok pici gyerek van a lakótelepen, de félő, hogy mire ők mennek iskolába, a Zöld iskolának csak a szép múltja marad.
Nagyné Horváth Emília
tanár
JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.