kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kína felfalja a vadvilágát?


Az utóbbi időben Kínában egyre népszerűbbé válik a vadon élő állatok fogyasztása. Egy Guandong tartományi városban végzett felmérések szerint a helyi lakosság 95%-a evett már valamiféle vadhúst, és 50%-uk állította, hogy a vadhús fogyasztása egészséges.
Egy bizonyos: a vadállomány számára ez nagyon is egészségtelen divat. Ugyanis a vadhúst forgalmazók és fogyasztók még azt sem veszik figyelembe, hogy az asztalra kerülő állatok esetleg egy veszélyeztetett faj utolsó példányai. Negyven különféle vadfaj húsához juthatnak hozzá az éttermekben és a boltokban, piacokon.
Jelenleg a kígyók vezetnek a népszerűségi listán. A mérgeskígyók kilogrammja 100 juanba, a nem mérgeseké 50 juanba kerül. A vaddisznók és a cibetmacskák húsából szintén sok fogy. Egyes elfogyasztásra kerülő állatok, mint az óriáspiton és a tobzoska, világszerte szigorúan védettek.
Sok kínai számára, különösképpen a déli tartományokban, a vadhúsevés életformává vált. A Guangdong tartománybeli Nankun hegység számos éttermében egyre inkább figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a térség természetvédelmi terület. Az éttermek alkalmazottai rendszeresen ölik a környék állatait. Makákók, baglyok, tobzoskák, óriás szalamandrák és más vadállatok kerülnek a tányérokra.
A makákókat embertelen kínzásokkal ölik meg. Először is beletömik egy zsákba, amelyet vízbe tesznek, amíg a makákó el nem veszíti az öntudatát. Ezek után kiveszik a zsákból és leforrázzák, aztán pedig kitépdesik a szőrét. Egy másik étteremben az óriás szalamandrákat a vendégek szeme láttára végzik ki.
Sanghajban szintén nagy mértékű a vadfogyasztás. Ahogy gazdagodik a város, úgy nő lakosainak az étvágya. Ebben a tartományban sosem volt bevett szokás a kígyóevés, de most évi ezer tonna kígyót fogyasztanak.
Az elmúlt két évben Sanghaj környékén tömegesen irtották a békákat és az énekesmadarakat. Súlyosan veszélyeztetett fajok, mint a tibeti antilop jelentek meg az éttermek menüjén.
Nanning tartomány éttermeiben kínálnak pávát, vadon növő hattyút, sast, kígyót, teknőst, aligátort, tobzoskát, cibetmacskát és majmot. Sok étterem lehetővé teszi a látogató számára, hogy saját maga válassza ki az élő állatok közül azt, amelyet meg kíván enni. Csupán ebben a tartományban körülbelül 200 étterem kínál fogásként vadon élő állatokat.
Guangkszi tartományban évi többezer tobzoskát fogyasztanak el. Itt esznek a legtöbb számú és fajtájú majmot egész Kínában, egyes madárfajok pedig már el is tűntek a környékről.
Mind a kormány, mind a környezetvédő szervezetek próbálnak tenni valamit a vadállomány fogyasztása ellen, igen kevés eredménnyel. Tavaly Sanghajban több ezer diák tüntetett a természet felfalása ellen.
Bezzeg mi, európaiak! — mondhatnánk, de sajnos, a folytatás legfeljebb úgy szólna: mi többnyire nem így tesszük tönkre környezetünket! A védett állatokat kisebb számban faljuk fel, inkább az élőhelyeiken termesztett, vegyszerezett zöldségféléket, illetve az itt termesztett takarmányt fogyasztó állatokat. Az eredmény ugyanaz: az állatok eltűnnek, kipusztulnak.
Ugyanakkor Európában is megtalálható a vadon élő állatok, ezen belül a védett állatok fogyasztása is. És itt nem csupán a kínai éttermekben felkínált békákról és teknősökről van szó, hanem például a Dél-Európa országaiban szokásos madárpusztításról, ami a mi költözőmadaraink számát is megcsapolja. Franciaország egyes éttermeiben is megtalálhatók egyes költözőmadarak, különféle békafajok, valamint, szomorú különlegességképpen még földikutya is, ami Nyugat-Európában nem is él, valószínűleg az orosz sztyeppékről kerül oda. (Magyarországon eszmei értéke 150 ezer forint.)
Észak-Afrikában seregestül szedik össze a fürjeket, amelyek ősszel a tengert átrepülve tömegesen és félájultan pihennek a tengerparton. Az Európában költő, Afrikában telelő madarakat "afrikai fürj"-ként árulják az európai piacokon.
Magyarországon minden tavasszal, amikor az éticsigák összegyűlnek párzani, összeszedik őket és elküldik Olaszországba és Franciaországba. Ez a gyűjtés nem "gazdaságos" — ilyenkor ezek az állatok kifejezetten le vannak fogyva —, valamint veszélyezteti a szaporulatot is.
Hazánkban, egyes helyeken továbbra is él a béka- és a rákfogyasztás szokása. Ezzel kapcsolatban azt is meg kell említenünk, hogy a folyami rák nem csupán védett, de a szennyezések miatt a folyómeder alján tartózkodó állat fogyasztása kimondottan egészségtelen.
Az élővilág elfogyasztásának igencsak sok módja van. Egy közös bennük: egyiket sem lehet már sokáig folytatni.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.