kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mélyparkolóláz

 
Tömegesen jelennek meg az elképzelések újabb és újabb mélyparkolók létesítéséről. Nyilván mindenkinek érdeke lenne, hogy a szabálytalanul parkoló autók eltűnjenek a járdákról. Ezen azonban a mélyparkolók csak kis mértékben segítenének, az alábbi okok miatt:
- A lakók nem tudják megfizetni az igen magas bérleti díjat.
- A felszínen parkolás általában ingyenes vagy legalábbis sokkal olcsóbb, mint a föld alatti, tehát az autósok túlnyomó többsége akkor is a felszínt választaná, ha lenne elegendő hely a mélygarázsokban.
- Korlátozott azoknak a helyeknek a száma, ahová mélyparkolót lehet építeni, különösen a belső kerületekben.
- Ha lenne is elég hely a mélyparkolók részére, pénzügyileg kivitelezhetetlen, hogy így oldják meg a parkolási gondokat.
A mélyparkolókat sokszor a parkok alá kívánják építeni, elpusztítva a növényzet jelentős részét. Budapest belső kerületeiben a zöldfelületek mérete iszonyúan kicsi: a VI. kerületben csupán 0,4 négyzetméter, a VII. kerületben még kevesebb, mindössze 0,1 négyzetméter jut egy lakosra. Ez azt jelenti, hogy az ezekben a kerületekben élőknek alig van lehetőségük, hogy kiüljenek egy padra, a gyerekek pedig levezessék mozgásigényüket. Nagyon fontos lenne, hogy a megmaradt szabad felületen minél nagyobb mértékben asszimiláló zöldfelületeket alakítsanak ki, amit nagy lombfelületű fák, bokrok és a gyep együttesével lehet megoldani. A mélyparkolók felszínére is telepíthető gyep és bokrocskák nem biztosíthatják a szükséges lombfelületet.
Egy emberközpontú társadalomban a légúti megbetegedések tragikus méretű emelkedése arra kellene hogy ösztökélje az önkormányzatokat, hogy növeljék a zöldfelületet minden létező eszközzel, és szabjanak határokat az autóforgalomnak. Mivel ez láthatóan nem így történik Budapest belső kerületeiben, felvetődik a kérdés: kinek az érdekét képviselik az önkormányzatok?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.