kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Például Gömörszőlős

Visnyeszéplak, Gyűrűfű A környezetvédők között fogalommá váltak ezeknek a nemrég még elhagyott falvaknak a nevei. Azokról szólnak, akik egy természetközeli, természetbarát életmódot választottak, és ily módon kívánják őrizni hagyományaikat, emberségüket, kapcsolatukat a természettel. Ha lassan is, de szaporodik azok száma, akik így döntenek — és azoké is, akik bár nem költöznek , ilyen falvakba, de fontosnak tartják, hogy egyre több hasonló település legyen az országban.
Az idén Gömörszőlősön találkozhattak az ökofalvak lakói és szimpatizánsai. Azok, akik részt vesznek ebben a mozgalomban, a négynapos találkozónújra érezhették, hogy nincsenek egyedül, megbeszélhették egymással problémáikat, megoszthatták tapasztalataikat. A találkozó lehetőséget nyújtott arra is, hogy a résztvevők megismerkedjenek a helybéli hagyományokkal, a népi építészettől kezdve a mézeskalács-készítésig, és eszmét cseréljenek arról, miként lehet környezetbarát módon élni.A találkozó programját elsősorban a helyi kezdeményezések határozták meg.
Gömörszőlősön az oktatás kap a legnagyobb hangsúlyt, ahol többek között a biogazdálkodás rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. Fontos feladatuknak tekintik a hagyományos mesterségek őrzését is. Programjukban szerepet kap egy gyapjúkártoló műhely működtetése is.
Gömörszőlősön az ökoturizmus szó nem csupán a természetes környezetben zajló turizmust jelenti: a résztvevők aktív szerepet vállalnak különféle természetvédelmi programokban. Tavaly ez a közösség kapta meg a Turizmus a holnapért" nemzetközi díjat.
A mindössze 105 lelket számláló falucska lakói részt vesznek a programokban. A célok között szerepel a térségfejlesztés is. Segítenek a helybéli lakosoknak vállalkozásaikban, közösen használnak autót, irodát. Hagyományaik fontosak számukra, amit a rendszeresen tartott táncházakis bizonyítanak.
Visnyovszki Tamás, a közösség egyik kulcsszemélyisége elmondta, hogy az ökofalu" elnevezés helyett rokonszenvesebb számukra az élőfalu". Amikor arról faggattam, hányan is kapcsolódtak már bele ebbe a mozgalomba, azt mondta, ez egy olyan hálózat, amelynek bárki része lehet. Nem mindenki tud egy ilyen faluba költözni, de más módon mégis bekapcsolódhat ebbe az emberközpontú mozgalomba.
Az ember és környezet viszonya koronként és kultúránként más és más. Jelen számunkban mi is belekóstoltunk egy kicsit ebbe a témakörbe: hogyan változott a történelem folyamán az ember és a természet viszonya, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt kedvezőbb irányba tereljük.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.