kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tájvédelmi egyezmény az EU-ban

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 718. ülésén elfogadták az Európai Tájvédelmi Egyezményt, melyet 2000. október 20-án Firenzében nyitottak meg aláírásra. Idézet a II. részből, melynek címe Az Egyezmény céljai és szerkezete:
"23. A kultúrtájak ügye kerüljön be a politika fontos kérdései közé, hiszen fontos szerepet játszanak Európa lakóinak jólétében, akik többé nem fogadják el, hogy olyan műszaki és gazdasági folyamatok változtassák meg az őket közvetlenül körülvevő világot, amelyekbe nincs beleszólásuk. A kultúrtáj mindannyiunk ügye, és kezelése demokratikus módon is intézhető, különösen helyi és regionális szinten.
24. Amennyiben a lakosság lehetőséget kap arra, hogy aktívan részt vehessen a kultúrtájakról hozandó döntések meghozatalában, nagyobb az esélye, hogy az emberek magukénak érzik majd azokat a területeket és városokat, ahol dolgoznak és szabadidejüket töltik. Ha befolyást nyernek környezetük alakulására, megerősíthetik helyi és regionális identitásukat, s ez elősegíti egyéni társadalmi és kulturális önmegvalósításukat. Ez pedig segítheti az érintett területek fenntartható fejlődését, minthogy a kultúrtáj minősége jelentős hatással lehet az érintett térség gazdasági és társadalmi kezdeményezéseinek sikerére mind az állami, mind a magánszférában.
25. Az Egyezmény általánosságban megfogalmazott célja az, hogy az állami hatóságokat helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi szinten arra ösztönözze: fogadjanak el megfelelő politikát és intézkedéseket az európai kultúrtájak védelme, kezelése és tervezése érdekében, és ily módon tartsák fenn és javítsák a kultúrtájak minőségét, és tudatosítsák a közvéleményben, az érintett intézményekben, a helyi és regionális önkormányzatokban a kultúrtájak értékét és fontosságát, és így késztetést érezzenek arra, hogy részt vegyenek az idevágó döntéshozatali folyamatokban."JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.