kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Környezeti Tanácsadó Irodánk ügyeiből

Tápióság sem akar veszélyeshulladék-égetőt
Előző számunkban írtunk róla, hogy az olasz Daelli cég megbízásából a Fflor Kft. veszélyeshulladék-égetőt szándékozott létesíteni Tápiógyörgyén. Itt a beruházás ellen tiltakozó képviselő fordult hozzánk, akit elláttunk megfelelő információkkal az égetőmű környezeti és egészségi kockázatai tekintetében. A falu lakossága népszavazással döntött az égetőmű sorsáról és 92 százalékuk tiltakozott a megépítése ellen. A Daelli újabb helyszínt keresett, de a szomszéd falu, Tápióság képviselőtestülete nagy többséggel elvetette a beruházás engedélyezésének ötletét, így a cég visszavonta ajánlatát.
Tovább költözik a Johnson Controls?
Zsámbékon a képviselőtestület döntése akadályozta meg a Johnson Controls új gyárának letelepedését, Solymáron pedig nincs lehetőségük a terjeszkedésre, mert az ipari parkban az önkormányzat csak szolgáltatási tevékenységet engedélyez környezetvédelmi érdekekre hivatkozva. Az új műanyag- és bőrfeldolgozó üzem létesítésére Pilisjászfalut szemelték ki. A terület "A" környezeti érzékenységű a vonatkozó környezetvédelmi miniszteri rendelet alapján. Az engedélyezésben több hiányos pontot vélünk felfedezni. Például nem tudni, hol fogják tárolni az évente keletkező 170 tonna veszélyes hulladékot. Ezt állítólag a szomszéd telken levő Easy Kft. telephelyén tervezik, de erre még semmiféle engedély nincs. A keletkező izocianát tartalmú hulladék égetése is gondot okozhat. Ügyfélként bejelentkeztünk az illetékes hatóságokhoz a pontosabb tájékozódás érdekében, és hogy hatékonyabban léphessünk fel az ügyben.
Milliószám irtják a védett növényeket a Tétényi-fennsíkon
Egy amerikai tulajdonú lakópark-építő cég ledózerolt többhektárnyi védett növényzettel borított területet a Tétényi-fennsíkon. Az ügyben bejelentést tettünk a Törökbálinti önkormányzatnál. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Zöld Jövő Környezetvédő Egyesülettel, akik a terület jó ismerői, és már korábban elérték a fennsík egy részének védetté nyilvánítását.
Lakópark-építési láz
Értékes zöldterületek esnek áldozatul a főváros környékén a lakópark-építési láznak. A beruházók félve az építési moratóriumtól, mely egy-két évre mindenféle új beépítést megtiltana, mindenütt próbálják bekebelezni a zöldterületeket és rávenni az önkormányzatokat, hogy minősítsék át lakóövezetté. Ilyen problémával fordult hozzánk egy gyömrői telektulajdonos is. Ott a völgyben, gyönyörű fűzfákkal és nádassal övezett patak völgyének két oldalán fekszik több tucat kiskert. Az önkormányzat és a leendő lakópark beruházója fillérekért szándékozik felvásárolni a csodálatos természeti környezetben fekvő kerteket az építkezés céljára. Remélhetőleg a telektulajdonosok felismerik a hely értékét és kifizethetetlenül magas árat ajánlanak a kertjeikért. Az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, illetve az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához már régóta eljuttattuk javaslatainkat a további beépítések gyors megakadályozása érdekében.

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.