kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei
2000. december

A környezetvédők üdvözlik a dohányreklámok betiltását
A dohányreklámok betiltásával az Országgyűlés hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához és a dohányzás okozta gazdasági károk enyhítéséhez. Ezt támasztja alá a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet nemrég megjelent közös tanulmánya is (Curbing the Epidemic: Governments and the Economics of Tobacco Control. World Bank, 1999), amely szerint a dohányreklámok megtiltása segíti a cigarettafogyasztás csökkentését. A tanulmány kimutatja, hogy számottevően visszaesett a dohányzás azokban az országokban, ahol teljes reklámtilalmat vezettek be. A részleges tilalomnak ugyanakkor alig van hatása a dohányzás alakulására. A tanulmány külön hangsúlyozza, hogy a dohányreklámok megragadják a gyermekek képzeletét, és erősen az emlékezetükbe vésődnek. A dohányreklámok így főleg a gyermekekre, a fiatalokra vannak fogyasztásösztönző hatással. Mivel az új dohányosok túlnyomó része a fiatalok közül kerül ki, alapvető fontosságú a dohányreklámok teljes betiltása. A mostani törvénymódosítás a Levegő Munkacsoport jelentős sikerét is jelenti, hiszen a szervezet már régóta dolgozik ennek a célnak az érdekében. Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, aki sokat tett a törvénymódosítás elfogadásáért, kijelentette, hogy Gógl Árpád egészségügyi miniszter nagy elismeréssel nyilatkozott a Levegő Munkacsoport által előkészített módosító javaslatokról és azok alapos indoklásáról.
Brüsszeli konferencia az EU-bővítés környezeti hatásairól
A Levegő Munkacsoport képviselője is részt vett azon a konferencián, amelyet az Európai Környezetvédelmi Iroda rendezett meg nemrég Brüsszelben Az Európai Unió bővítésének hatásai a fenntartható fejlődésre" címmel. Az Európai Bizottságnak a rendezvényen résztvevő magas rangú képviselői egyértelműen leszögezték, hogy az EU törvényei minden tagországra egyaránt vonatkoznak, és ezek alól az újonnan csatlakozni kívánó országok sem képezhetnek kivételt. A közvélemény-kutatások szerint ezt követeli az Európai Unió lakossága is, amely egyebek mellett attól fél, hogy a csatlakozni kívánó országok sok szempontból lazább környezetvédelmi szabályozása tovább rontja majd az EU környezeti állapotát. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezekben az országokban gyakran súlyos hiányosságokat tapasztalnak a társadalmi részvétel terén. Hangsúlyozták, hogy csak annak az országnak a csatlakozását tartják kívánatosnak és lehetségesnek, amelyek lehetőséget biztosítanak a lakosságnak és a társadalmi szervezeteknek, hogy érdemben vegyenek részt az őket érintő döntések előkészítésében. A Levegő Munkacsoport képviselője felszólalásában egyebek mellett bírálta az EU támogatási gyakorlatát, mivel az sok esetben a súlyosan környezetszennyező tevékenységeket segíti. Ezt, a jelenlévő más civil szervezetek is megerősítették saját tapasztalataik alapján.
Sikeres faültetési akció
Tavasszal Dr. Radó Dezső kezdeményezésére a Levegő Munkacsoport Milleniumi ligeteket! címmel felhívást tett közzé, remélve, hogy sikerül újabb zöld közterületek kialakítását elérni. Olyan közösségi terek lennének (lesznek) ezek a parkok, ligetek", ahol lehet beszélgetni, nézelődni, olvasni... Ennek érdekében a Levegő Munkacsoport maga is jelentős akciót szervezett, amelynek keretében több mint 6000 fa és cserje került elültetésre. Külön öröm, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Hivatala több mint ezerötszáz növényt adományozott. Csak az kapott csemetét, aki vállalta a növények ötéves utógondozását is. (Rendezvényeken gyakran előfordul, hogy a jelenlévők közösen elültetnek egy facsemetét, azután néhány év múlva, ha arra járunk, szinte biztosra vehetjük, hogy a fa elpusztult, hiszen nem gondozta senki.) Az erős, egészséges csemeték, megfelelő gondoskodás mellett, sok örömet adnak ültetőiknek. Az Erdészeti Hivatal ellenőrzi is az ültetést, hiszen több millió forintos értékről van szó. A hivatal lelkiismeretes munkatársa személyesen nézi meg, hogy hová kerültek a csemeték. Bár a város és környéke nagy, ő tömegközlekedik. Köszönet illeti a budapesti Szabó Ervin Gimnázium igazgatóját, Dani Csabát is, aki lehetővé tette, hogy az iskola kertjében raktározzuk egy ideig a fákat. A kellemes városi élethez ajánlott lakosonkénti 21 négyzetméter zöldterületi arány elérése még messze van, de az ültetések remélhetőleg folytatódnak majd.
Elkészült a fák védelméről szóló törvény koncepciója
Soha nem látott ütemben folyik településeinken és környékükön a faállomány tömeges pusztítása. E folyamat egyik oka, hogy Magyarországon — Európában példátlan módon — a jogszabályok alig nyújtanak a fáknak védettséget, így azok szinte bármiféle jogkövetkezmény nélkül kivághatók. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében a Levegő Munkacsoport a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) közreműködésével elkészítette a fák védelméről szóló törvény koncepcióját. A koncepció szakmai egyeztetése után kerül sor a törvénytervezet kidolgozására annak érdekében, hogy az mielőbb a kormány és az országgyűlés elé kerülhessen.
Petíció a Budapest-környéki zöld gyűrű védelmében
A Levegő Munkacsoport több más környezetvédő civil szervezettel közösen az alábbi petíciót juttatta el az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához:
Nap mint nap szembekerülünk arra irányuló törekvésekkel, hogy profitérdekből a budapesti agglomerációs zöld gyűrű lépésről lépésre betonsivataggá, vizet, levegőt szennyező, a főváros, illetve az egész térség lakosságának természetben való felüdülését ellehetetlenítő túlépített lakó- és ipari övezetté változzék. Mindez az illetékes helyi önkormányzatok egyes, egyéni anyagi érdekeket érvényesítő, a lakosság egészséges életkörülményei iránt érzéketlen tisztségviselőinek támogatása mellett zajlik. Megengedhetetlen, hogy a piac torzító hatásai miatt olcsóbbak az ún. zöldmezős beruházások, és Budapest jó infrastruktúrával ellátott, hagyományos ipari övezetei a hazai ipar leépülése óta nagymértékben kihasználatlanok.
A védendő területek elleni támadás legújabb példája a pilisjászfalui engedély nélküli üzemépítés, amely további lépést jelent a főváros tüdejének számító pilisi medence ipari övezetté válásának folyamatában.
A rendkívül kedvezőtlen fejlemények megállítására a következőket javasoljuk:
1. Haladéktalanul fogadjon el az Országgyűlés egy olyan moratóriumot, amely a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve hivatalos elfogadásáig megakadályozza a térségben a beépítésre szánt területek növelését.
2. Ôrizzék meg, illetve állítsák helyre a jogrendet Magyarországon. A Budapesti és a Pest megyei Közigazgatási Hivatal, a környezet- és természetvédelmi hatóságok szerezhessenek érvényt határozataiknak.
3. Az agglomerációs önkormányzatok és a területükön működő környezet- és természetvédő, községfejlesztő civil szervezetek képviselőiből jöjjön létre egy olyan testület, amely ellenőrzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó védett területeket, a körülöttük levő pufferzónákat és az egyéb zöldterületeket (mezőgazdasagi területek, üdülők, zártkertek, erdő- és ligetsávok), hogy nyilvánosságra kerüljenek az elkövetett törvénytelenségek, illetve azok a beépítések, tarvágások, amelyek nyilvánvalóan ellentétesek a törvények szellemével, és félreértelmezéseken alapulnak.
4. Hozzanak létre egy Tárcaközi Bizottságot a környezet- és természetvédő civil szervezetek által delegált független szakértők részvételével abból a célból, hogy világítsa át a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén a féltermészetes és még aktív zöldterületi értékkel bíró területeken folyó beépítéseket, útépítéseket és tarra vágásokat törvényességi és célszerűségi szempontból! Vizsgálja meg és elemezze a beépítések hatásait, különös tekintettel a közlekedésre és egyéb infrastruktúrákra, az idegenforgalomra és a környezetre!
Felkérjük az illetékes kormányszerveket: a Környezetvédelmi Minisztériumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumot és a Belügyminisztériumot, hogy összehangoltan tegyék meg a szükséges intézkedéseket.
Kérjük az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságát, támogassa javaslatunkat!
Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség, Összefogás a Fennmaradásért Mozgalom, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Pilisjászfalu Tájvédelmi Közhasznú Egyesület, Piliscsabáért Egyesület, Tinnyei Garancs Falufejlesztő Egyesület, Dorogi Környezetvédő Egyesület



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.