kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A (városi) terjeszkedés megállítható!

Időnk nagy részét veszi el a napi közlekedés. Hiába költünk az úthálózat bővítésére, az utazási körülmények a tömegközlekedésben és — a torlódások és a megnövekvő távolságok miatt — a személygépkocsis utazásoknál is romlanak. A lakóhelyünk megválasztásánál másodrendű szempont, hogy mekkora távolságban lesz a munkahelyünktől, baráti körünktől.
Akinek van munkája, mind több időt tölt pénzkereséssel. A jövedelmekhez képest aránytalanul drágák az építési költségek, a közüzemi díjak, és ha a jelenlegi folyamatok nem változnak, a helyzet a jövőben csak rosszabbodhat.
A fejlett ipari országokban is állandó mozgásban van a népesség. Ahol nincs megfelelő stratégia a jelenség kezelésére, a települések stagnáló vagy csökkenő lélekszám ellenére is vészesen tovább terjeszkednek. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a megszokott kirándulóhelyek, rétek, szántók, ligetek helyén utak, parkolók, épületek állnak, kerítések akadályozzák a továbbjutást. Ugyanakkor a városokban elhagyott ipartelepek, szemetes telkek, romos házak csúfoskodnak hatalmas mennyiségben.
Válaszút előtt állunk. Vagy rábízzuk a területfejlesztést a spontán működő ingatlanpiacra, az állandóan változó adótörvényekre, a részérdekeiket igen erőteljesen érvényesítő telektulajdonosokra, vagy egymással megegyezve, hosszú távon fenntartható településpolitikát alakítunk ki. Hatalmas a tét. Erős gazdasággal, jó környezeti állapottal, sok zöldterülettel bíró, rendezett települések az egyik oldalon, míg lerobbanó városrészek elöregedő lakossággal, elhanyagolt épületekkel, rossz környezeti állapottal a másikon. Nem nehéz megjósolni, hogy hol érzik magukat jobban a polgárok, hova telepednek majd szívesebben a befektetők, mely területeket fogják a turisták látogatni. A települések, térségek közötti versenyben nekünk sem tanácsos lemaradni.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.