kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Enyém, miénk, kié?

Talán emlékeznek még néhányan a közös tulajdonról szóló meghatározásra": Ami a tied, az az enyém is, de ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd!
Ez jutott eszembe a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervével kapcsolatos egyik vitán, amikor valaki felcsattant: Nem vagyunk már a szocializmusban, hogy bárkit szabadon meg lehessen lopni. Ez kérem jogállam! Ha valamilyen földterületre tilalmat rendelnek el (nem lehet építési területté minősíteni), akkor a tulajdonosát kárpótolni kell az elmaradt hasznáért. "
Tudjuk, hogy az átminősítésekkel a korábban szinte fillérekért megszerzett mezőgazdasági területek értéke egyik percről a másikra tíz-, sőt akár százszorosára emelkednek. Még sose hallottam, hogy valaki önként jelentkezett volna az államkincstárnál, hogy a különbözetet be szeretné fizetni, mert furdalja a lelkiismeret. De miből képzelnék el a kárpótlást a tisztelt földtulajdonosok? Talán megint az ország lakói dobják össze az ehhez szükséges összeget?
Én a jogállam alatt azt érteném, hogy a törvények, rendeletek mellé a végrehajtásukhoz szükséges forrásokat is automatikusan hozzárendelik. A forrásokat pedig elsősorban az aránytalanul kedvező helyzetbe kerülőktől, a haszonélvezőktől, illetve károkozás esetén az okozóktól kellene beszedni.
Hogy végre a közérdek se csorbuljon.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.