kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Városterjeszkedés helyett városfelújítást!

Miközben a főváros belső kerületei — tisztelet a kivételnek — azzal vannak elfoglalva, hogyan lehetne az utolsó szabad telkekre vagy az alacsonyabb házacskák helyére föld alatt és föld felett sokszintes építményóriásokat bepasszírozni, a meglevő épületállomány — a felújítások elmaradása vagy a szomszédban folyó építkezések miatt — lassan a fejünkre omlik. Ó utca, Bókay utca, Kőris utca, Víg utca, Népszínház utca — nem sorolom tovább. Van ugyan rendelet arra, hogy az önkormányzat köteles az épületek állékonyságát ellenőrizni, de sok más jogszabályhoz hasonlóan ehhez is elfelejtették" a mulasztás esetén alkalmazandó szankciókat előírni. A vétlen lakókat sem nem kártalanítja, sem nem képviseli az önkormányzat az építőkkel szemben, hanem egyenként kénytelenek pereskedni — jogállamiságunk nagy dicsőségére — akár 6—8 évig is. (A Kossuth Rádió Törvénykönyv" műsora szerint a perek negyede 2 évnél tovább húzódik.)
Pedig van némi forrás évről évre a társasházak felújításához (a szükséges összeg mintegy 0,5—1 százaléka), ezt azonban nem a felülvizsgálatokra, illetve a legsürgősebb kárelhárításokra költik, hanem pályázat útján nyerhetők el. Érdekes, hogy még mindig nem tűnt fel a kiíróknak, hogy mitől van az, hogy egyes viszonylag jó állapotban lévő házak akár három éven át folyamatosan nyernek vissza nem térítendő támogatásokat, míg mások az elmaradt beavatkozások miatt nem egyszer emberéletet követelnek.
A Levegő Munkacsoport már évekkel ezelőtt készített műszaki és pénzügyi javaslatokat a ma már akut közbiztonsági kérdésként is jelentkező épületfelújítások megvalósítására. A javaslatok, amelyekhez a bőségesen rendelkezésre álló nemzetközi tapasztalatokat is felhasználtuk, ma is időszerűek. Inkább hagyjuk, hogy a felújítás halogatása újabb emberéleteket követeljen?
Sokan vannak, akik nem azért költöznek családi házba, mert ezt tartják az egyedül üdvözítő lakástípusnak, hanem azért, mert belefáradtak a szerencsétlenül sikeredett társasházi törvény és a felújítások elmaradása okozta kínszenvedésekbe. Nem kellene megvárni, hogy a törekvő, még mozgásképes polgárok mind elmeneküljenek a városból.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.