kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Holland kerékpárutakon

Hollandiában mindenki nyugodtan és udvariasan közlekedik és betartják a szabályokat. Tilosba hajtó autóst nem lehet látni, annál több kerékpárost. De ők itt mindent megtehetnek. Úgy vigyáz rájuk mindenki, mint a szeme világára. Ezt tapasztalták azok a magyar útügyi szakemberek, akik múlt nyáron a tulipánok (és biciklisek) országában jártak egy forgalomtechnikai szakmai konferencián és az Inter-Traffic 2000 kiállításon. És ezt élhetik át azok a turisták is, akik (ha már ide vetette őket a jó sorsuk) az utazás sportos és egészséges módját választva, a kerékpár nyergéből tekintenek szét e mélyföldön.
A Közút című szakmai havilap júniusi számában megjelenő cikk írója, Kárász József szerint Hollandiában megfigyelhető, hogy a jelzőlámpák feltűnően kevés szabadjelzést adnak a gépjárműveknek. Nagyon oda kell figyelni, ha minden másodpercet ki akarnak használni. A gyalogosoktól és a kerékpárosoktól azonban nem sajnálják a zöldidőt a holland forgalomszervezők. A négy-öt sávnyi széles úton is nyugodtan keresztülmehet a gyalogos anélkül, hogy az átkelés közben a jelző idegesítő módon villogni kezdene, és pirosra váltana. Ugyanakkor a feltorlódott járművek vezetői sem idegeskednek.
Ha valakinek itt abszolút elsőbbsége van, az a gyalogos és a kerékpáros. És ezt a kerékpárosok keményen érvényesítik is. Ebben az országban helyből" az a gépjárművezető a hibás, aki nem vette eléggé figyelembe ezt a szabályt. Persze ehhez tudni illik, hogy itt az autóvezetők többsége is rengeteget biciklizik. Át tudja érezni a biciklis esélytelenségét egy autóval való ütközés esetén, és nem duzzog (és dudál) fölöslegesen, ha a szabályok miatt neki kell a fékre lépni. Számarányukhoz képest a biciklisek sérüléses balesetei nem emelkednek ki a statisztikákban, annál inkább gond a biciklilopások nagy száma. Hollandiában ma már inkább a biciklimegőrzés nemzeti programján" dolgoznak.
Balázs Gabriella, egy budapesti székhelyű és kerékpártúrák szervezésére szakosodott egyesület fiatal vezetője szerint egy külföldinek is könnyű észrevenni: itt az emberek szinte beleszületnek a sportos életmódba (egyébként a 14 millió lakosból 4,5 millió tagja valamilyen sport- vagy túraegyesületnek). Életszemléletük része, hogy védjék a természetet, amit nem kaptak készen. Mélyen ragaszkodnak ahhoz a földhöz, amelyet évszázadok óta szorgos és megfeszített munkával nyertek a tengertől. A tisztaság és a friss levegő imádata sem áll messze a hollandok lelkétől, és ezt nem árt figyelembe vennünk, ha ide, hazánkba szeretnénk csábítani őket, kerékpárjukkal együtt.

Hollandiában több mint 20 ezer kilométer önálló kerékpárút van (és még több kerékpárbarát közút, gondoljunk csak a városok jellegzetes holland forgalomcsillapított lakóterületeire). Naponta milliók pattannak nyeregbe, és nemegyszer két kétkerekűt, egyet a lakóház és a vasútállomás, egyet pedig a másik állomás és a munkahely között használva jutnak el a munkahelyükre vagy az iskolába. Számunkra kínai", hogy például az állomásokon hogy a csudába tudják kiválasztani a sok ezer egymáshoz támasztott bicikliből a sajátot. De hát ez legyen az ő gondjuk, nem biztos, hogy különleges képesség kell hozzá.
Csoda-e, hogy a hollandok, akik saját maguk szerint is skótabbak a skótoknál, nem költik fölöslegesen a pénzüket sem benzinre, sem orvosra, inkább bicikliznek? Van nékik e járgányból, ha kell, akár kétfajta is: egy gagyi" a városi furikázásra és egy jó minőségű hétvégi, amivel ki lehet tekerni például a tengerparti dűnékre (a kocogók és lovasok közé), vagy a Hollandiát keresztbe-kasul behálózó csatornák menti (és kitűnően jelzett) kerékpárbarát utakra. A biciklik sebességváltója" itt nem a magasságok leküzdéséhez kell, hanem inkább a szinte állandóan fújó erős széllel való küzdelemhez. A hollandok jó közérzete és kerékpárjuk gyakori használata között szoros az összefüggés.
(BringaInfo)JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.