kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ausztria megvédi a Brenner-hágót

A környezet védelme érdekében bátor lépés volt, hogy 2000 őszén Ausztria visszautasította az Európai Bíróság határozatát a vitatott Brenner-hágói autópályán használt útdíjak ügyében.
A döntés egy ötéves jogi csatát zárt le Ausztria és az Európai Bizottság között. A bíróság szerint az ausztriai útdíjak ütköznek az Eurovignette-ről szóló 1993-as irányelvvel, amely kimondja, hogy a díjaknak az infrastruktúra fenntartásának valódi költségeit kell fedezniük. Ausztriában a díjakat úgy állapították meg, hogy számításba vették a tranzitforgalom okozta környezeti károkat az érzékeny alpesi térségben. Ez a fenntartási költségeknél jelentősen magasabb díjat eredményezett.
A lakossági csoportok Tirol tartományban — ahol az út keresztülhalad — úgy vélik, hogy a döntés az EU jogalkotásának elégtelenségét tükrözi, és most kérik egyes teherjárművek éjszakai tilalmát. A tartomány első embere, Wendelin Weingartner elmondta, hogy Tirol meg fogja tenni a kellő intézkedéseket a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése érdekében. Minden tartományi politikai párt és a közlekedési miniszter is támogatja az éjszakai tilalmat.
Az ausztriai kormány tárgyalni kíván a Bizottsággal. Michael Schmid közlekedési miniszter közölte, hogy a kormány megpróbálja fenntartani a díjmértéket úgy, hogy engedélyt kér a környezeti költségek érvényesítésére a díjban. A kormány a vasútépítés költségeit is be kívánja építeni.
A bíróság álláspontja szerint a díjak diszkriminálják a külföldieket azáltal, hogy magasabb díjjal terhelik azokat a háromnál több tengellyel rendelkező járműveket, amelyek az autóút teljes szakaszát igénybe veszik. A Brenner kulcsfontosságú út Németország és Olaszország között, ezért majdnem minden külföldi teherautó beleesik ebbe a kategóriába, és magasabb díjat fizet.
Az osztrák civil környezetvédelmi szervezetek szerint a döntés bizonyíték arra, hogy a környezetvédelem érdekei még mindig szemben állnak az üzleti érdekekkel. Az Osztrák Közlekedési Klub egyik vezetője, Wolfgang Rauh elmondta, hogy az EU elkötelezte magát a fenntartható fejlődés, és a szennyező fizet elv érvényesítése iránt. Nem lehet Ausztriát megbüntetni azért, mert komolyan vette ezeket a kötelezettségeket."
(Fordította: Kovordányi Krisztián)

T&E Bulletin


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.