kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Széthulló civilizációk a felmelegedés miatt?

Most, amikor ezt a cikket írom, január vége van, de még nem volt igazán tél. Hó csak egy nap esett, a hőmérséklet pedig ma, amikor a leghidegebb téli időszaknak kellene lenni, napközben a plusz tíz fokot is eléri. A cinkék nyitnikéket énekelnek. Ez önmagában kellemesnek mondható, de mégis, ez is azt jelzi, hogy összekeveredtek az évszakok, és kiszámíthatatlanok mindennek a következményei. Az már vitathatatlan, hogy vannak olyan országok, amelyek ezzel kimondottan rosszul járnak Lehetséges, hogy az éghajlatváltozás a civilizációnk pusztulását hozza magával? Mindenesetre a tudósok azt állítják: nem ez lenne az első eset...

A London Telegraph-ban a napokban megjelent cikk szerint az éghajlat jelentős megváltozása már többször vezetett a régi korok nagy civilizációinak pusztulásához. A földrétegek, a többezer éves jégrétegek és a korallok vizsgálata alapján figyeltek fel a tudósok az összefüggésre. Harvey Weiss professzor, a Yale Egyetem tudósa szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy egyes civilizációk pusztulását a szélsőséges éghajlat okozta. Ezek az éghajlati változások hirtelen következtek be, és évtizedekig, sőt esetenként évszázadokig is eltartottak. Az emberek képtelenek voltak ilyen hirtelen alkalmazkodni, ezért a társadalom szétesett.
A Titicaca-tó üledékének vizsgálatából kiderült, hogy úgy 25 ezer évvel ezelőtt különösen erős esőzések és súlyos szárazság váltogatta egymást Dél-Amerikában. A IX. században, az évezred legnagyobb szárazsága idején omlott össze a régi maja birodalom.

Az ókori Egyiptom, a mezopotámiai Akkád Birodalom és az akkoriban a mai Palesztína, Görögország és Kréta területén elhelyezkedő civilizációk, amelyek i.e. 2300 körül élték virágkorukat, egy évtized alatt összeomlottak a katasztrófának beillő lehűlés és szárazság miatt. A késői uruk civilizáció, amelyik i.e. 3500 körül virágzott, 3200 és 3000 körül ért véget, szintén egy nagy szárazság idején.
A professzor figyelmünkbe ajánlja, hogy a modern társadalmak is veszélybe kerülhetnek az éghajlatváltozás következtében, és az embereknek nagyon komoly harcot kell majd vívniuk a fennmaradásért. De a régi civilizációkkal ellentétben itt nem lesz mód arra, hogy az emberek más területekre vándoroljanak, hiszen a világ túlságosan is sűrűn lakott egy újabb népvándorláshoz.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.