kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Afrika szenved a legtöbbet

Szakemberek előrejelzése szerint a globális felmelegedés valószínűleg tovább súlyosbítja majd a járványokat, az éhséget és a nyomort Afrikában.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Bizottsága (IPCC) szakemberei szerint erős esőzések és hőmérsékletemelkedés várható Afrikában a globális felmelegedés következtében. Ez az időjárás elősegíti majd a szúnyogok és más betegséghordozó rovarok elszaporodását a magasabban fekvő területeken is. Ruandában, amely nagyrészt fennsík, a múlt évben a maláriás megbetegedések 337%-kal emelkedtek, amelyből 80% az éghajlatváltozással van kapcsolatban. Zimbabwéban, ami szintén fennsíkon fekszik, hasonló folyamatok figyelhetők meg.
A szúnyogok sokféle vírust hordozhatnak, amelyek közül több mint száz bizonyítottan az embereket is megbetegítheti (ilyen például a malária, a náthaláz, a sárgaláz, valamint súlyos és gyakran halálos kimenetelű encephalitis és ahaemorrhagic fever). A kolerát a vízen vagy az élelmen keresztül lehet megkapni. A kutatók szerint 1997—98-ban az El Niño okozta áradások voltak a felelősök a Djiboutiban, Szomáliában, Kenyában, Tanzániában és Mozambikban lezajlott kolerajárványokért. Bizonyított tény, hogy a nagy esőzésekkel és szárazsággal járó El Niño szintén a globális éghajlatváltozás következtében erősödött fel az utóbbi időben.
Nem csupán az esőzések, hanem a súlyos szárazság is gyakoribb lesz, és a sivatagok is terjedni fognak. A Niger és a Szenegál folyó, valamint a Csád-tó vízgyűjtőterületein, amelyek Afrika legfontosabbjai közé tartoznak, a kinyerhető víz mennyisége máris 40—60%-kal csökkent.
A tudósok szerint Dél-Afrika lesz az egyik legsúlyosabban sújtott terület. A vízhiány, a melegebb hőmérséklet és a növekvő párolgás egyharmad részével vagy még többel is csökkentheti a termést ezeken a területeken.
A gazdagabb országok farmerei kénytelenek lesznek áttérni olyan vetőmagokra, amelyek jobban tűrik a meleget és a szárazságot. A szegényebb országok fölműveseinek viszont nemigen lesz erre lehetőségük.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.