kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Meghalt Donella Meadows

Donella H. Meadows, úttörő környezeti tudós és író, rövid betegség után 59 évesen meghalt 2001. február 20-án New Hampshire-ben. Az 1972-ben megjelent A növekedés határai című könyv fő szerzőjeként vált világszerte ismertté. A könyv a népesedés, gazdaság és környezet hosszútávú világméretű folyamatait tanulmányozta, 28 nyelvre fordították le és több millió példányban kelt el. Ugyancsak ő volt a fő szerzője a világhelyzetet húsz évvel később újra vizsgáló tanulmánynak, amely Túl a határokon címmel jelent meg 1992-ben.

Meadows professzor, akit barátai és kollégái csak Danaként ismertek, a fenntarthatóság mozgalomként ismertté vált nemzetközi erőfeszítések egyik vezetője volt, hogy megváltoztassa a környezeti, gazdasági és társadalmi rendszereket pusztító folyamatokat. Munkáját széles körben elismerik, meghatározó hatással volt tudományos dolgozatok, kormányzati tervek és nemzetközi egyezmények százaira.
Dana Meadows a környezeti rendszerek, etika és újságírás elkötelezett tanára is volt a Dartmouth Főiskolán (Hanover, New Hampshire), ahol 29 évig tanított. Miközben a rendszerelméletről és a világban végbemenő folyamatokról tett közzé tanulmányokat, egy kis farmot működtetett, és a helyi közösség élénk tagja volt. Világhíréhez hiteles szerénységgel viszonyult, gyakran írta foglalkozásaként egyszerűen azt, hogy farmer és író".
1941. március 13-án született Elginben (Illinois), vegyészként végzett a Carleton Főiskolán 1963-ban és biofizikából doktorált a Harvard Egyetemen 1968-ban. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatójaként Jay Forresternek, a rendszerdinamika és a számítógépes mágneses adattárolás fölfedezőjének neveltje volt.
1972-ben annak a MIT csapatnak a tagja volt, amely a World3 globális számítógép modellt alkotta a Római Klub számára és megteremtette az alapot A növekedés határaihoz. A könyv alapművé vált szerte a világon és elindította a napjainkban is folyó vitát arról, hogy milyen határokon belül képes a Föld alapul szolgálni az emberi gazdaság növekedéséhez. Írásai azóta rendszeresen megjelentek a nemzetközi sajtóban.
1981-ben korábbi férjével, Dennis Meadows-zal együtt megalapította az International Network of Resource Information Centers (INRIC, erőforrás információs központok nemzetközi hálózata), amely a Balaton Csoport néven vált ismertté, mivel itt találkoztak évente. A csoportnak sikerült a hidegháborús vasfüggöny mindkét oldalán élő tudósok közt korai és nagy jelentőségű tapasztalatcserét létrehoznia. A Balaton Csoport koordinátoraként 18 éven át segített egy rendkívül hatékony globális információcserét és együttműködést vezető tudósok, kutatók és a széles fenntarthatóság mozgalom aktivistáinak százai közt.
Meadows professzor ezenfelül számos nemzeti és nemzetközi testületben és tudományos társulatban dolgozott és előadásaival bejárta az egész világot.
1997-ben Meadows professzor megalapította a Sustainability Institute-ot (Fenntarthatóság Intézet), amelyet gondolat-és-tett-központnak nevezett. Az intézet összekapcsolja a globális rendszerek korlátainak kutatását a fenntartható életforma gyakorlati bemutatásaival, beleértve egy ökofalu és biofarm fejlesztését (Hartland Four Corners, Vermont).
A nekrológot a Balaton Csoport tagjai készítették
Fordította: Simonyi Gyula




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.