kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Válogatás
a Környezeti Tanácsadó Irodánk ügyei közül

Körülnéztünk a Tétényi-fennsíkon
Egyre több lakossági panasz érkezett a Tétényi-fennsíkról az utóbbi időben. A területről tudni kell, hogy 5 önkormányzat osztoszkodik rajta, kedvelt célpontja az illegális hulladéklerakóknak, az ingatlanspekuláció és lakópark-építési láz ostromolja a területet, található rajta hatalmas ipari gyár, a Mechanikai Művek, természeti értékei pedig majdnem mindenütt érdemessé tennék a védelemre. Ezt egyedül a Budafoki Önkormányzat tette meg 1999-ben, védetté nyilvánítva a fennsík jelentős részét.


A fennsíkon, Törökbálint területén 16 hektárnyi területen, több száz millió forint értékben pusztították ki nemrég a védett növényeket. Törökbálint önkormányzata a növénytani szempontból különösen értékes területet építési területté minősítette, majd eladta a Nemex Kft.-nek, amely egy luxus lakópark előmunkálatait kezdte meg — ledózerolták a terület jelentős részét. A Levegő Munkacsoport lakossági panasz alapján fordult a Törökbálinti Önkormányzat jegyzőjéhez a növényirtás miatt, hogy járjon el a károkozóval szemben. A jegyző azonban azzal hárította el képviselőnket, hogy most nem érünk rá ilyen ügyekkel foglalkozni". Értesüléseink alapján Törökbálinton összesen 76,5 ha mezőgazdasági területet minősítettek át építési területté. A Törökbálinti Önkormányzat egyébként tavaly augusztusban hozott egy határozatot, hogy 25 évig az érintett területen semmiféle fejlesztést nem lehet végezni, pont az értékes növényzet miatt. Nem sokkal később minősítették át építési területté az érintett részt. A fényképeken jól látható a terület állapota a pusztítás előtt és után. Jó hír, hogy megkeresésünkre a Duna-Ipoly Nemzeti Park is foglalkozik azzal, hogy a fennsíkot országos jelentőségű védett területté nyilvánítsa.
A másik lakossági panasz a Mechanikai Művek területén működő egyik műanyagfeldolgozó cég illegális hulladékégetését kifogásolta. A gyár északi oldalán levő kapun minden nap kihordanak a fennsíkra nagy mennyiségű műanyaghulladékot, és egy gödörben elégetik. Bejelentést tettünk a tevékenységről a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, akik példátlan gyorsasággal visszajeleztek, hogy kijönnek velünk megszemlélni a helyszínt. A Budaörsi Közterületfelügyelet munkatársaival közösen a helyszínre érve észleltük, hogy fekete füstfelhők kíséretében égett a műanyag, így a közterületfelügyelők helyszíni bírságot szabtak ki. Ha újabb égetés történik, a felügyelőség sokkal szigorúbb lesz, komoly bírság kiszabását ígérték.
Poros építkezés
A Mamut II. bevásárló- és szórakoztatóközponttal sok baja volt a Levegő Munkacsoportnak. A beruházást már csak forgalomvonzó mérete miatt sem javasoltuk, de a helyén levő park kiirtása is sokakban indulatokat gerjesztett. Az építkezés maga is sok lakost felháborított, mert a földszállító járművek sárosan, fedetlen raktérről hulló földdel zötyögnek végig a környék útjain. Ebben az ügyben írtunk a kerületi tisztifőorvosnak, mert a szálló por időnként olyan sűrűségű a Margit körúton, hogy tiszta időben is ködösnek látszik a levegő.

Lenkei Péter


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.