kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hagyd élni a vadvirágot!

Tavasszal megszaporodnak a vadvirág-árusok az utcákon, aluljárókban, és sokszor bele sem gondolunk, honnan kerül hozzájuk a virág. Bár a vadvirágok városi árusítása feltűnő jelenség, nagyon kevesen ismerik a következményeit. Súlyos hibát követünk el, ha kedves szokásként próbáljuk meg beállítani, melynek káros hatása szóra sem érdemes.

Sok védett virágot is találunk az utcákon vagy a piacok standjain, közöttük leggyakoribbak a különféle csillagvirág-fajok, a tavaszi tőzike, a májvirág, a szártalan kankalin, a kockásliliom és a kakasmandikó. Jó ismerni ezeket a fajokat, hiszen ha ezeket megvásároljuk, mi is hozzájárulunk ezek kipusztulásához. Ezeknek a növényeknek bármiféle károsítását a törvény tiltja, tehát aki megvásárolja, bűncselekmény elkövetéséhez járul hozzá.
A hóvirág, az ibolya, a keltike és a harangvirág nem védettek, de tömeges árusításuk hozzájárul az állományuk lényeges csökkenéséhez és elkorcsosulásához. (Ha csak a kevésbé szép példányokat hagyják meg, ezeknek lesz lehetőségük tovább szaporodni.)
Gondoljunk minderre, ha virágot vásárolunk, és válasszuk inkább a termesztett fajokat!

Bővebb ismereteket szerezhetünk a Világ Természetvédelmi Alap Magyarországi Képviseletének (WWF) Egy rószaszál szebben beszél — A vadvirág-kereskedelem pusztító következményeiről" c. kiadványából (szerkesztette: Gadó György Pál), mely beszerezhető a WWF Magyarország címén: 1124 Budapest, Németvölgyi út 78/b. Telefon: 214-5554, fax: 212-9353, drótposta: vadvirag@wwf.hu
Ne gyűjts, ne árusíts, ne vásárolj védett növényeket!" felirattal plakát is készült, amely szintén beszerezhető a WWF-nél és még néhány vidéki címen is, azok számára, akik ezeken kitennék az érintett helyekre (piacokra, virágboltokba).

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.