kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A parlagfű Vecsésen

2001. június 8-án parlagfűbejárást tartott a vecsési önkormányzat és a Levegő Munkacsoport Vecsés külterületén, amelyre az érintett minisztériumok — Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium —, hatóságok, civil szervezetek képviselőit és a környező települések polgármestereit is meghívtuk. Meglepődve tapasztaltuk, hogy csak elszórva található parlagfű a korábbi években dúsan borított területeken. Úgy látszik, a gazdák az idén jobban odafigyeltek földjeik megfelelő művelésére, karbantartására, már csak a földterületek szélén lévő keskeny kis sávot, a földutak mentét kellene megtisztítani és földjeink teljesen parlagfűmentesek lennének. Végül Ecser és Vecsés határterületén találtunk egy több 10 hektáros táblát, amelyet kaszálni lehetett volna, ha az előző években ekkora már büszkén pompázó ambrosia elatior (jelenleg érvényes hivatalos nevén ürömlevelű parlagfű, latinul ambrosia artemisii folia — A Szerk.) — valószínűleg az aszály miatt — nem törpült volna össze. Az eseményekről az MTV Agrár Híradó is tudósított.
A parlagfűirtási bemutatót így el kellett halasztanunk 3 héttel későbbre. A június 28-án tartott bemutatón a Mercedes-Benz Unimag parlagfű-irtó gépe mutatta be tudományát a másodszorra megjelent Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, más hatóságok, civil szervezetek képviselői és a környező települések polgármesterei előtt, nem kis sikerrel. A bemutató előtt, alatt és után élénk beszélgetés folyt a parlagfűről, ebből álljon itt néhány gondolat ízelítőül.
Jelenleg minden ötödik magyarországi lakos allergiás, és ez az arány a jövőben várhatóan még tovább fog növekedni. A megbetegedések legfőbb okozója a parlagfű, amelynek virágzása júliustól októberig tart. A parlagfű a települések belterületén is megtalálható parlagon hagyott, elhanyagolt területeken (kertekben, vasúti töltéseken, árokparton, utak szélén stb.). A parlagfű ellen leghatékonyabban a területek megfelelő hasznosításával lehet védekezni. A parlagfű irtása gyomlálással, vagy tömeges előfordulás esetén kaszálással oldható meg a leghatékonyabban.
A növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény előírja a földhasználók részére a károsítók elleni védekezést, aminek elmulasztása 1 000 000 forintig terjedő bírsággal sújtható.
A parlagfű elleni védekezés csak széles körű társadalmi összefogással oldható meg, amelyben részt vesznek a minisztériumok, az önkormányzatok, a földhivatalok és más földügyi hatóságok, a növény- és talajvédelmi állomások, a közutakat fenntartó társaságok, a vasúti igazgatóságok pályafenntartói, kellő szakmai ismeretekkel rendelkező oktatási és egészségügyi intézmények, a civil szervezetek és a lakosság is.
Háda AttilaJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.