kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egy régi képeslap ürügyén

Nemrégiben kezembe akadt egy budapesti képeslap az 1920-as évekből. Az utcákon alig volt jármű, az emberek nyugodtan sétáltak át az úttesten, arra, amerre tetszett. Csendet és nyugalmat árasztott a kép. Ma ugyanazon az utcán már folyamatosan kétszer három sávban haladnak a kocsisorok — amíg be nem dugulnak. A gyalogos csupán az aluljárón juthat át a másik oldalra, az úttestről már teljesen ki van tiltva.
Régi pesti ismerőseim mesélnek a gyermekkori focizásról a Thököly úton, kellemes, csendes sétákról a ma legforgalmasabb útvonalakon. Ahogy egy kolléganőm elmesélte, a Körúton sétálni fogalom volt. Az emberek kirakatokat nézegettek, és ha ismerőssel találkoztak, megálltak beszélgetni. (Egy kissé ez a korszak tért vissza néhány évvel ezelőtt, amikor felújítás miatt lezárták a körút egy-egy szakaszát.) Gyönyörű platánfák voltak ott, akkor még nem volt gond számukra a levegőszennyezés. Ha kolléganőm kislánykorában vasárnap kiment az édesapjával kerékpározni a Ligetbe, a sarkoknál az édesapja előrement, megnézte, hogy esetleg nem jön-e autó.
Mára a város teljesen megváltozott. Több-kevesebb sikerrel megpróbálunk együttélni az autók zajával és füstjével. Hiába, ez a fejlődés ára" — gondoljuk.
Valóban ez a fejlődés ára? Nem lehetne másképpen?
Az Autómentes Nap erre a kérdésre keres választ. Próbáljuk meg egy napig, milyen is az élet az autók nélkül! Valójában csak egyes városok egyes részei szabadulnak fel ezen a napon a gépjármű-forgalom alól, de már ez is sok tanulságot von magával. (A legsikeresebb autómentes nap" Budapesten a taxisok szervezésében történt. Régen nem volt olyan csendes és jó levegőjű a főváros, mint a blokád alatt.)
Az emberek sokféleképpen viszonyulnak az autóhoz. Van, akinek státusszimbólum, van, akinek kisebbségi érzésének kompenzálója. Van, aki úgy hozzászokott, hogy eszébe sem jut, hogy célját tömegközlekedéssel esetleg gyorsabban és kevesebb idegeskedéssel is elérhetné. Van, aki szeretne autóval járni, de anyagilag nem engedheti meg magának. És van, aki megengedhetné magának, és mégsem ül autóba. Ez a nap is egy jó alkalom, hogy tudatosan dönthessünk, mi melyiket válasszuk!

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.