kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autómentes nap Hamburgban


Tavaly csatlakozott Hamburg először az autómentes naphoz. A város egyik olyan területét, ahol a legtöbb iskola található, lezárták a gépjárműforgalom elől. A megmozdulást elsősorban iskolák bonyolították le, az önkormányzat támogatásával. Előzőleg a pedagógusok készítették fel a gyerekeket az ún. közlekedési ismeretek órákon a legfontosabb tudnivalókra, megismertették velük a közlekedés veszélyeit , környezeti és egészségügyi hatásait. (Külön kiadványok, tankönyvek készültek segédletként ehhez az oktatáshoz.)
Ezek után a gyerekek szórólapok, valamint egyéb eszközök segítségével szüleiket meggyőzték, hogy támogassák a megmozdulást, mely az ésszerű gépjárműhasználatra, a környezetbarát közlekedésre hívja fel a figyelmet.
Felállítottak egy szervezőbizottságot, melyben képviselték magukat a pedagógusok, a szülők és a gyerekek is. A bizottság megtervezte és előkészítette a nap programját, szponzorokat szerzett, és támogatást igényelt az önkormányzattól, minisztériumtól..
Nagyon fontos volt a környező lakosság — az elsősorban érintett autótulajdonosok — tájékoztatása is. A területen tanuló mintegy 7000 diák (óvodástól gimnazista korosztályig) személyesen kereste fel az ottlakókat, ismertetve terveiket, elképzeléseiket. Ennek eredményeként támogató közreműködésre nyerték meg a lakókat (autótulajdonosokat) is.
Szeptember 22-én délelőtt a rendőrség lezárta az érintett útszakaszokat, s a gyerekek különböző versenyeket rendeztek (kerékpáros szlalomverseny, KRESZ-vetélkedő, saját készítésű járművekkel való közlekedés stb.).
A város központi rendezvényére a főtérhez közeli tóparti sétányon került sor.. Itt különösebb forgalomkorlátozás nem volt, hanem a központi színpadon figyelemfelkeltő programok folytak és bemutatkozott a helyi közlekedési vállalat. A gyerekek vezethettek buszt, villamost. Egy rövid szakaszon "szolár-villamos" közlekedett, a tavon pedig rövid hajóutat lehetett megtenni szintén napenergiával működő kirándulóhajóval.
Itt is volt olyan tevékenységre mód, mely a fiatal korosztály számára a környezetbarát közlekedést igyekezett megkedveltetni. Számos különleges kerékpárt mutattak be, ki lehetett próbálni az új divatot, a rollert, a görkorcsolyát is. A programot a nagyobb autógyártók is támogatták. Bemutatták gázzal működő típusaikat, és ki lehetett próbálni a Ford elektromos változatát is.
A városban több helyen szerveztek vonzó programokat a metróállomásokon (koncertek, játékok stb.).
Este megtekinthettük a város autómentes lakótelepét. Az ideköltözők maguk alakították ki a lakó környezetet, amely gyermekbarát játszóterekből, közösségi épületrészekből áll. Garázs helyett kerékpártárolók, játszótermek vannak kialakítva. Gépjárműparkoló nincs, az ideköltöző vállalja, hogy nem vásárol autót.
Berndt MihályJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.