kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Megismerve könnyebb a védelem!


A Föld Napján az Ürömiek Baráti Társasága tanösvényt avatott, amelynek célja, hogy megismertessen az Üröm területén levő természeti és történelmi értékekkel. A megnyitón részt vett Lánszki Imre, a Környezetvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.
Csak érzékeltetni tudjuk e helyen azt a sokféleséget, amellyel az érdeklődők megismerkedhetnek sétájuk során: víznyelő (most képződő barlang), Rókahegy — természetvédelmi terület, elhagyott kőfejtő, pusztafüves rétmaradványok, védett fajokkal, római mérföldkő Marcus Aurelius felirattal, pravoszláv sírkövek József nádor első feleségének sírkápolnája körül, jellegzetes falukép tornácos sváb házakkal és kerítésekkel. Részletes felvilágosítás kapható a könyvtárban: 2096 Üröm, Dózsa György út 18. Telefon: 06-26-350199, e-posta: f.istvan@freemail.hu
Üröm tipikus példája azoknak az agglomerációs településeknek, amelyek a városi terjeszkedéssel kapcsolatos viták középpontjában állnak. A fővároshoz közeli, kiváló természeti adottságokkal rendelkező rendezett település válaszút előtt áll. Vagy folytatódik a zabolátlan terjeszkedés, és a község elmerül a szomszédos, ma hasonlóan kedvelt agglomerációs települések tengerében, vagy sikerül — csodával határos módon — megállítani a folyamatot
Tíz éve, hogy először jártam a településen, amikor egy ismerősöm házat szeretett volna ott venni. Nagyon tetszett az Árpád híd felől jól megközelíthető, rendezett falu, amely első benyomásra egy összetartó közösséget sejtetett. Mostani látogatásomkor elkeserített az a tömény vásári összevisszaság, ahogyan néhány év alatt a bekötőút mentén építkeztek. A rendezetlenség folytatódik azzal, hogy jóval távolabb a meglevő beépítéstől nemrég emeltek néhány nagyméretű újabb épületet. Állítólag a tervezett új parcellázásoknál már csak jóval nagyobb telkeket, és kisebb beépítést engednek meg, de ez önmagában még semmit sem old meg a problémákból. Komplex szemléletre lenne szükség a település fejlesztésénél, amely az ingatlanspekuláció helyett a táji, kulturális és társadalmi értékeket, a gazdaságos üzemeltetést, az arányos fejlődést tartja szem előtt.
A tanösvény talán segít abban, hogy a község lakói és az oda látogatók felismerjék a terület valódi értékeit, és közösen alakítsanak ki egy hosszú távra érvényes, az ott élők javát szolgáló fejlesztési elképzelést.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.