kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Célzott adórendszerrel a minőségért!

A nyári időszakban megnő az épületfelújítási kedvünk, de ezzel együtt az e szolgáltatásokkal kapcsolatos rémtörténetek száma is. Nem is tudom, hogy a szaktudásból vagy a tisztességből van-e nagyobb hiány ma Magyarországon. Egy jó fűtésszerelő, asztalos vagy festő címét féltett kincsként őrizzük. Legjobb, ha már hónapokkal a munka tervezett megkezdése előtt felvesszük velük a kapcsolatot. Ha nem vagyunk ennyire körültekintőek, vagy az adott szakmából nem ismerünk senkit, akkor számítsunk a legrosszabbra! Különösen ott, ahol sok az új építkezés is, nemigen fogunk kisebb munkákra, javításokra megfelelő embert találni.
Az új építkezéseknél az anyag és az ehhez kapcsolódó szállítás dominál, míg a javításoknál az élőmunka. Sajnos a mi adórendszerünk csak alig érezhető mértékben iparkodik csökkenteni az élőmunka közterheit, miközben számos környezetterhelő tevékenység jelentős kedvezményeket élvez.
A szolgáltatások ára meredeken nő, a lakosság jelentékeny része nem is veszi ezeket igénybe. Aki mégis megteheti, az legalább a munkadíj általános forgalmi adóját igyekszik megspórolni. Számla nélkül azonban esély sincs arra, hogy minőségi kifogásokat lehessen érvényesíteni.
Ha nálunk is csak 6% körüli adó terhelné a szolgáltatásokat, netán ismét visszaterítenék a felújítások általános forgalmi adóját, akkor sem csökkenne a lakosságtól ilyen címen beszedett adó mennyisége, és javulna a számlaadási készség. Ez komoly előrelépés lenne nemcsak a minőségi munka irányába, de a vállalási árak terén is kisebb lenne a kiszolgáltatottságunk.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.