kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tündér Timi varázslata

Busz Berci bosszúsan pöfögött a csúcsforgalomban. Tudta, hogy már régen a végállomáson lenne a helye. Az utasok nyugtalanul beszélgettek, vagy fásultan bámultak ki az ablakon. Néhányan azon bosszankodtak, hogy még állóhelyük is szűken akadt. Egy testes úr belekönyökölt egy vékonyabb oldalába, amit az utóbbi szemmel láthatólag nem vett jó néven.
Busz Berci fáradtan és lépésben cipelte a sok utast. Egyszer csak feltűnt mellette Villamos Vili.
— Szervusz, öreg cimbora! — köszöntötte őt Vili. — Hogy ityeg a fityeg?
— Látod, beszorultam már megint az autók közé. Az utasaimnak már rég a munkahelyükön kellene lenniük, és én tehetetlen vagyok. Milyen jó neked, hogy te szabadon szaladgálhatsz a síneiden!
— Azért nekem se olyan jó a helyzetem. Képzeld, meg akarnak szüntetni, hogy egy újabb autósávot hozzanak létre a helyemen! Arra nem gondolnak, hogy akkor azok is autóval akarnak majd menni, akik most rajtam utaznak, és úgy még nehezebben férnek majd el az autók!
— Ez nagyon rossz hír! Látod, nekem meg hiába van egy szakaszon buszsávom, ugyanúgy mennek rajta az autók, mint bárhol máshol.
Mialatt így panaszkodtak egymásnak a járművek, hasonló dolgokról beszéltek az utasok is: hogy meg kell védeni a villamosvonalat és a buszsávot. Hogy ennek érdekében mindent meg kell tenni, hiszen különben előbb-utóbb teljesen leáll a közlekedés. Már aznap elkezdtek leveleket irkálni, és az Autómentes Napra még tüntetést is szerveztek azért, hogy semmi ne akadályozza a buszok és a villamosok haladását.
***

Tündér Timi látta, milyen nagy gondok vannak a közlekedéssel. Gondolta, esetleg ő is tehetne valamit az ügy érdekében. Elment hát a politikusokhoz, és ijesztő álmot bocsátott rájuk: egy olyan városban találták magukat, ahol nem volt sem busz, sem villamos, csak sok-sok autó. Az autók dudáltak egymásra, és mozdulni sem lehetett. Mindenki ideges volt, és a másikra haragudott.
Aztán egy másik álmot bocsátott rájuk: tiszta, csillogó és korszerű villamosok és buszok jöttek-mentek az úttesten. A buszokban mindenki elégedetten mosolygott. Az emberek kedvesen szóba elegyedtek egymással.
***
Menő úr fáradtan ébredt. Ahogy bement az irodába, a kollégája bosszúsan fogadta.
— Ezek a környezetvédők már megint aláírást gyűjtenek a villamosvonal megmentéséért. Így nehéz lesz beadni az embereknek, hogy az ő érdekük is, hogy autósáv legyen a helyén!
— Talán nem is kellene erőltetni ezt a megszüntetést. — felelt Menő úr. — Korszerűsíteni is lehetne a villamosvonalat. Úgy talán majd néha én is villamossal megyek. Mire beérek, el is olvasom a reggeli újságot.
A kolléga értetlenül meredt Menő úrra. Megfordult a fejében, hogy hívja a mentőket, de végül mégse tette. Azon csodálkozott később igazán, amikor a testületi ülésen mások is a villamosvonal megtartására, a buszok felújítására és hasonlókra szavaztak.
***
Két év múlva egy őszi napon Busz Berci és Villamos Vili újra találkoztak. Mindketten fürgén vitték utasaikat.
— Milyen jó színben vagy! — dicsérte Busz Bercit a villamos.
— Nem csoda! Új motorom van! Ráadásul környezetbarát! A busszsávra meg már nem mennek rá az autók, végre tudok haladni! De te is fürgébb vagy ma, mint máskor, és nem is zörögsz annyira!
— Feljavították a síneket, és le is zárták az autóforgalomtól, így már véletlenül sem téved elém autó!
Busz Berci és Villamos Vili gyorsan siklottak egymás mellett. Az utasaik derűsen beszélgettek. És nini, ki van ott! A villamos egyik ülésén Menő úr trónol, figyelmesen olvasva a reggeli lapot.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.